Місцевим виборам на звільнених територіях бути – рішення Верховної Ради

Жінка голосує на виборчій дільниці під час парламентських виборів. Краматорськ, 26 жовтня 2014 року (Ілюстраційне фото)

Можливість проведення виборів на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей визначить ЦВК

Своєю постановою Верховна Рада остаточно призначила дату та територію проведення місцевих виборів. Згідно з документом, вибори відбудуться 25 жовтня, але відбудуться всюди, крім Криму та окупованої частини Донбасу. Що ж до прифронтових, звільнених районів і міст Луганської і Донецької областей, то чи зможуть голосувати там українці, вирішуватиме ЦВК.

Your browser doesn’t support HTML5

Місцевим виборам на звільнених територіях бути – рішення Верховної Ради

«Ця постанова вирішує питання, чи можна проводити вибори на звільненій Україною території. Населений пункт Широкіне, чи можна там проводити вибори? Чи можна проводити вибори в Слов’янську? Про це має визначитися ЦВК, яка подасть відповідне рішення до Верховної Ради України. З нашої точки зору, такий механізм дає можливість спокійно провести вибори скрізь, де забезпечені стандарти чесних прозорих і безпечних для учасників процесу виборів», – пояснював нюанси постанови голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко.

За його словами, вирішувати питання, чи немає загрози для проведення місцевих виборів на тій чи іншій підконтрольній Україні території буде Кабмін.

«Військово-цивільні адміністрації наразі не мають повноважень надавати відповідну інформацію. Відтак ЦВК звернеться до вищої виконавчої влади – Кабінету міністрів України, який єдиний може надати обґрунтовану відповідь про наявність чи відсутність терористичної, військової загрози тощо», – сказав Луценко.

Це важливе рішення для того, щоб Ґіві і Моторола не могли обратись українськими місцевими депутатами
Єгор Соболєв

«Це важливе рішення для того, щоб Ґіві і Моторола не могли обратись українськими місцевими депутатами. Якщо ми не будемо проводити вибори на вільних територіях Донбасу, то ми зробимо те, чого хоче Путін», – доповнював колегу депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, висловлюючи з трибуни позицію фракції.

Your browser doesn’t support HTML5

Можливість проведення виборів на звільненій території вирішуватиме ЦВК – Луценко


Разом з тим, напередодні комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування одноголосно вирішив, що проводити місцеві вибори не можна на всій території Луганської і Донецької областей.

«Технічно абсолютно неможливо встановити ті території, в яких забезпечується тотальна безпека громадян», – пояснював голова комітету Сергій Власенко.

Проти такого рішення парламентського комітету публічно виступали позафракційний депутат Сергій Тарута та депутат від «Блоку Петра Порошенка» Єгор Фірсов.

Нам потрібно прагнути до перезавантаження місцевої влади! Допомагати нашим патріотам стати новою елітою
Єгор Фірсов

«Не розумію рішення моїх колег із комітету з місцевого самоврядування не проводити вибори на підконтрольній нам території в Донецькій і Луганській областях. Олексій Гончаренко з однієї зі мною фракції «БПП» написав, що вибори там проводити не можна, тому що ми не можемо забезпечити їх безпеку. Але це повна нісенітниця, друзі! Адже торік, коли там було набагато небезпечніше, ми проводили і вибори президента, і парламентські вибори. Нам навпаки потрібно прагнути до перезавантаження місцевої влади! Допомагати нашим патріотам стати новою елітою», – казав Фірсов.

Не оновлена ЦВК

Важливим нюансом постанови та й самого проведення місцевих виборів в Україні (не тільки на Донбасі) є склад ЦВК. А точніше те, що у 12 із 15 її членів закінчився термін повноважень. «Самопоміч» спільно з «Радикальною партією» вже зареєстрували у Верховній Раді проект закону, яким пропонується звільнити цих 12 людей, а на їхнє місце набрати нових.

Олег Ляшко

«Яка ЦВК, термін повноважень якої закінчився у червні минулого року? Ця ЦВК буде організовувати вибори? Тому ще одним пунктом до цієї постанови – негайна заміна складу ЦВК і прийняття з цього приводу відповідного рішення парламенту. Відповідний проект постанови зареєстрований у Верховній Раді», – заявив Олег Ляшко.

У відповідь Юрій Луценко запевнив, що очікує на пропозиції від фракцій щодо нового складу ЦВК.

У сепаратистів свої «вибори»

Та повертаючись до виборів на окупованих територіях – єдиною умовою для того, щоб там все-таки поставили урни та завезли бюлетені, є виконання Мінських домовленостей, а це припинення окупації та збройної агресії Росії проти України.

Такі вимоги категорично відкидають ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частину Донбасу і – в свою чергу – вже заявили про намір провести свої «місцеві вибори» 18 жовтня і 1 листопада (відповідно).