Путін звинувачує США у тиску на керівника ФІФА

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та керівник ФІФА Зепп Блаттер (посередині). Сочі, лютий 2014 року

Американський податківець: «Це Чемпіонат світу з шахрайства, і ми присуджуємо ФІФА червону картку»

Набирає обертів скандал довкола можливої корупції у ФІФА, провідній футбольній організації світу. Президент Росії Володимир Путін у четвер назвав арешти чиновників ФІФА у Швейцарії спробою Сполучених Штатів не допустити переобрання Зеппа Блаттера на посаду президента міжнародної федерації футболу напередодні Чемпіонату світу 2018 року, який має відбутися в Росії.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін звинувачує США у тиску на керівника ФІФА

Президент Росії Володимир Путін заявив про тиск на нинішнього керівника ФІФА Зеппа Блаттера, який нібито чинили, щоб не допустити проведення чемпіонату світу з футболу у Росії в 2018 році. За словами Путіна, арешти членів ФІФА за запитом Сполучених Штатів виглядають «щонайменше дуже дивно». Російський лідер також заявив, що це явна спроба з боку американців розповсюдити свою юрисдикцію на інші держави.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін звинувачує США у втручанні у справи ФІФА


Американські слідчі вважають, що керівники ФІФА (Зеппа Блаттера серед них немає, але є його заступники) отримували великі хабарі. В середу у Швейцарії затримали сімох футбольних чиновників, загалом йдеться про 14 підозрюваних, а розмір корупції у ФІФА за останні 20 років американці оцінили у 10 мільярдів доларів.

Мільйони доларів неоподаткованих доходів, сховані в офшорах у таких країнах, як Гонконг, Кайманські острови і Швейцарія
Річард Вебер

Один із керівників Податкової служби США Річард Вебер не сумнівається, що доказів корупції достатньо. «Спеціальні агенти викрили складні схеми відмивання грошей, мільйони доларів неоподаткованих доходів, сховані в офшорах у таких країнах, як Гонконг, Кайманські острови і Швейцарія. Це чемпіонат світу з шахрайства, і ми присуджуємо ФІФА червону картку», – наголосив Річард Вебер.

Спілкуючись із журналістами в Цюріху, міністр спорту Росії Віталій Мутко заявив, що Росії немає про що турбуватися. «Ми цілком спокійні, бо Росія проводила виважену кампанію з просування держави, відкриту, ми нічого не придумали. Всі члени виконкому (ФІФА) до нас приїздили, це все було публічно», – наголосив російський урядовець.

Віталій Мутко висловив переконання, що Росія не втратить права проводити змагання. Він закликав ФІФА почати захищатися і наголосив, що, власне, росіяни не отримували повісток.

(Зліва направо) Президент ФІФА Зепп Блаттер, президент Росії Володимир Путін, керівник «Газпрому» Олексій Міллер та міністр спорту Росії Віталій Мутко. Сочі, вересень 2013 року

Втім, швейцарські слідчі заявляють що відкрили окреме розслідування з приводу подачі заявок на чемпіонат у Росії 2018 року і в Катарі у 2022 році.

Блаттер уп’яте балотується

Імідж ФІФА настільки жахливий, що вибори президента організації варто перенести, закликав міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Але ці заклики не почули.

Чергові вибори керівника ФІФА мають відбутися у швейцарському Цюріху в п’ятницю, 29 травня. На відміну від Росії, британський прем’єр Дейвід Камерон вважає, що Зеппу Блаттеру настав час завершувати кар’єру. Те саме йому радив і президент УЄФА Мішель Платіні. Але Зепп Блаттер спробує переобратися на посаду керівника ФІФА вп’яте.

«Корумповані у футболі є у повній меншості. Але як у суспільстві, їх треба зловити і вони мають відповідати за свої дії. Футбол не може бути винятком із правил», – наголосив Блаттер у четвер на відкритті 65-го конгресу ФІФА у Цюріху. Він додав, що багато хто покладає на нього відповідальність за репутацію світової футбольної спільноти, але він «не може перевіряти кожного весь час».

Президент ФІФА Зепп Блаттер (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Ріо-де-Жанейро, липень 2014 року

Тим часом стурбованість звинуваченнями на адресу чиновників ФІФА висловили важливі спонсори багатомільярдних змагань. При цьому міжнародна платіжна система VISA попередила, що може розірвати з ФІФА свій контракт.


На цю ж тему:

27.05.2015
Корупційний скандал у ФІФА. Чи бути чемпіонату «Росія-2018»?

14 осіб, пов’язаних із ФІФА, звинувачують у хабарництві на загальну суму понад 100 мільйонів доларів далі