Україна – це новий фронт Європи – Порошенко в Гданську

Президент України Петро Порошенко (ліворуч), керівник Польщі Броніслав Коморовський (у центрі) і генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Гданськ, 7 травня 2015 року

Лідери європейських держав відзначили 70-річчя перемоги над нацизмом у польському місті Гданську. Говорили про Україну

Польща – Мільйони українців віддали свої життя за перемогу над фашизмом, тому Україна заслужила на те, щоб належати до європейської сім’ї. Сьогодні Українська держава платить кров’ю за ті цінності, які європейці відстоювали у Другій світовій війні. З такими словами президент України Петро Порошенко звернувся до учасників урочистого відзначення 70-річчя закінчення Другої світової у польському місті Гданськ. У виступах керівників міжнародних організацій та держав, які прибули до Польщі, звучала тривога за долю України та Європи.

До Гданська на урочисте відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом прибуло кілька десятків провідних політиків Європи. Серед прибулих – найвище керівництво польської держави, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, президент європейської Ради Дональд Туск, а також президенти Словаччини, Литви, Естонії, Болгарії, Хорватії, Румунії, Кіпру, спікери парламентів Іспанії, Латвії і Данії, прем’єр-міністр Словаччини, а також низка міністрів із країн ЄС.

Президент України Петро Порошенко – особливий гість святкувань. Одним із перших заходів ґданської програми була тристороння зустріч генерального секретаря ООН із президентами України та Польщі. Як повідомив Яромир Соколовський з канцелярії польського президента, ця зустріч була присвячена питанням більш дієвої участі ООН у вирішенні російсько-українського конфлікту. Утім, як наголошують польські оглядачі, серед гостей у Гданську нема перших осіб таких впливових західноєвропейських держав, як Німеччина і Франція.

Зло, яке спричинило світову війну, знову підносить голову

Лідери країн, які приїхали до Гданська, взяли участь у дискусії, присвяченій урокам Другої світової. Ці дебати модерував президент Польщі Броніслав Коморовський. У виступах багатьох європейських політиків прозвучали слова тривоги з приводу ситуації в Україні та майбутнього європейського континенту. За словами президента Європейської ради Дональда Туска, Петро Порошенко як ніхто інший серед присутніх знає, що зло, яке спричинило світову війну, знову піднімає голову.

У свою чергу Порошенко провів паралель між подіями, які мали місце на початку Другої світової та російською агресією в Україні. Він нагадав, що у вересні 1939 року в Бресті відбувся спільний парад німецьких та радянських військ. Сьогодні, говорив президент України, важливий міжнародний гравець ігнорує уроки історії. За словами Порошенка, 9 травня на параді Перемоги в Москві будуть російські танки, які брали участь у воєнних діях на Донбасі. Прошенко назвав ситуацію в Україні важким викликом для Європи.

Сьогодні Україна – це новий фронт Європи
Петро Порошенко

«Це справжній тест на солідарність і єдність ЄС, тест на вірність базовим європейським принципам», – говорив президент України. Він також наголосив: «Сьогодні Україна – це новий фронт Європи. Повоєнні уроки європейської інтеграції вчать, що Україна повинна інтегруватися в європейську сім’ю». Порошенко закликав присутніх політиків прийняти в європейську спільноту український народ, який зробив вагомий внесок у перемогу над нацизмом. Жодному з європейських політиків, який взяв участь у ґданській дискусії, не аплодували так довго, як Порошенкові.

На слова президента України в своєму виступі послався Дональд Туск, президент європейської Ради. Він висловив сподівання, що сучасні європейці будуть більш відповідальними, ніж їхні попередники в 1939 році, які злегковажили перші ознаки світової війни. «Потрібно бути готовими до подій, які ми не можемо передбачити», – сказав Дональд Туск.

Багато з нас вирішили не брати участь у святі Перемоги в Москві, бо ми спробували зазирнути в майбутнє
Дональд Туск

Він розмірковує: «Багато з нас вирішили не брати участь у святі Перемоги в Москві, бо ми спробували зазирнути в майбутнє, бо почали задумуватися про те, який майбутній парад перемоги може мати на увазі організатор цього параду». За словами Туска, об’єднана Європа мусить бути відповідальною і сильною, викликати до себе повагу. На думку президента Європейської ради, це можливе.

Опівночі з 7 на 8 травня європейські політики, які прибули до Ґданська, візьмуть участь в урочистостях біля пам’ятника на Вестерплятте, тобто там, де розпочалася найбільша в історії людства війна.

Чому Гданськ, а не Москва?

Ідея проведення загальноєвропейського свята Перемоги у Гданську належить президенту Польщі Броніславові Коморовському, який за фахом – історик. Коморовський нагадує, що саме на околиці Гданська у польській фортеці Вестерплятте 1 вересня 1939 року пролунали перші постріли Другої світової. Тому, на його думку, логічно святкувати завершення війни в тому місці, де вона почалася.

Томаш Наленч, радник польського президента, додає, що до Гданська передусім приїхали представники тих народів для яких війна розпочалася саме 1 вересня 1939-го. Сам Коморовський твердить, що гданські урочистості не є альтернативними до тих, які 9 травня відбудуться в Москві. Та водночас, як президент Польщі, так і його оточення не приховують, що зустріч лідерів центрально-європейських держав у Гданську – це своєрідна маніфестація їхньої єдності, а також вияв протесту проти російської агресії в Україні. Томаш Наленч заявив, що президент Польщі не може їхати 9 травня до Москви у зв’язку з сучасним контекстом цих московських урочистостей. За його словами, російська агресія в Україні вплинула не те, що багато європейських лідерів відмовилися від участі у святі Перемоги в Москві.

На цю ж тему:

07.05.2015
Порошенко подякував світовим лідерам за відмову їхати до Москви 9 травня

«У Москві, під приводом великої Перемоги, армія агресора буде брязкати своєю смертельною міццю на весь світ» далі