Нове «Укриття» ЧАЕС – «дітище» українських та європейських фахівців

Вигляд нового укриття з Прип'яті

«Тут дуже добре організовано, демонструють, як уміють працювати українці, французи, англійці, азербайджанці, турки» – Порошенко

Київ – У дні роковин Чорнобильської аварії українці згадували про тих, хто віддав життя, щоб зберегти життя інших, про тисячі людей, які втратили свою домівку внаслідок переселення і про те, що будівництво укриття, яке б убезпечило Україну і світ від витоку радіації, ще досі не завершене. Від дня катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року, минуло 29 років.

Your browser doesn’t support HTML5

Нове «Укриття» ЧАЕС – «дітище» українських та європейських фахівців

У ніч на 26 квітня 1986 року на 4-му блоці Чорнобильської АЕС сталася найбільша серйозна аварія в історії світової атомної енергетики. Вона стала найбільшою техногенною й гуманітарною катастрофою 20-го століття.

Нині станція і територія довкола неї перетворились на будівельно-промисловий майданчик. У квітні минулого року на Чорнобильській АЕС фахівці почали переміщення зібраної частини нового безпечного конфайнмента, тобто укриття, із зони збірки у зону очікування біля старого об'єкту «Укриття» (відомого як «Саркофаг»). Арочна конструкція повністю прикриє цей об'єкт, який локалізує 4-й енергоблок станції, зруйнований аварією у квітні 1986 року.

Your browser doesn’t support HTML5

Чорнобильський конфайнмент сягнув «верхньої точки»

Будівельні роботи виконують європейські та українські фахівці, інвестиції у побудову конфайнмента над зруйнованим реактором виділяють Європейський банк реконструкції на розвитку за підтримки Єврокомісії і держав «Великої сімки». Лише цього року інвестори планують виділити близько165 мільйонів євро на побудову «Арки». Фахівці визнають, що без західної допомоги та європейського досвіду Україна самотужки з цим будівництвом не впорається.

Загальна сума, необхідна для будівництва нового укриття на Чорнобильській АЕС і сховищ для відпрацьованого ядерного палива та відходів, становить не менше 750 мільйонів євро. Будівництво проводить французький консорціум Novarka на кошти 28 країн-донорів за адмініструванням ЄБРР.

Робітники концерну Novarka біля санітарно-пропускного пункту на будівельний майданчик ЧАЕС

Демонстрацією злагоджених дій європейських та українських фахівців назвав нинішні роботи на ЧАЕС президент України Петро Порошенко. Він подякував тій міжнародній команді, яка зараз будує безпечний конфайнмент.

«Тут дуже добре організовано, демонструють, як уміють працювати українці, французи, англійці, азербайджанці, турки. Але більшість – українці, які роблять усе можливе для того, щоб своєчасно забезпечити захист екології, захист від ядерної небезпеки, яка триватиме сотні років. Якість, яку ми побачили, організація робіт, самовідданість є запорукою того, що все буде зроблене на відмінно», – відзначив Порошенко.

Генеральний директор Державного спецпідприємства «ЧАЕС» Ігор Грамоткін поінформував на слуханнях у Верховній Раді про основні етапи та перебіг будівництва конфайнменту. Він, серед іншого, визнав, що на початку виведення станції з експлуатації (15 грудня 2000 року) Україна не була готова самотужки виводити з експлуатації ядерний об‘єкт.

Металеві конструкції «Арки» уже встановлені у робочому стані, і у 2017-му році цей об‘єкт буде успішно завершений
Ігор Грамоткін

«Ми тоді були до цього не готові ні організаційно, ні технічно, ні, тим більше, фінансово. Майданчик ЧАЕС – це три тисячі гектарів виробничих площ, де розташовані 327 споруд. Їх нині у безпечному стані підтримує колектив станції. Нам вдалося ввести в експлуатацію завод з переробки рідких радіоактивних відходів, цього року введемо в експлуатацію завод з переробки твердих відходів. А найбільш унікальну споруду у світі – новий конфайнмент – ми із західними партнерами почнемо оснащувати системами життєзабезпечення. Металеві конструкції «Арки» уже встановлені у робочому стані, і у 2017-му році цей об‘єкт буде успішно завершений», – розповів Грамоткін на парламентських слуханнях 4 березня цього року.

Усі споруди за міжнародними стандартами і з використанням сучасних систем безпеки будують українські фахівці за підтримки європейських партнерів, зазначив Грамоткін.

Нове «укриття» над зруйнованим реактором – «дітище» сучасної техніки і західного досвіду

Понад десять років тому на замовлення керівників Чорнобильської АЕС концептуальний проект нового «саркофагу» розробили компанії з Франції, України і США. Експерти оцінюють вартість будівництва цього об‘єкта у понад 900 мільйонів євро. Частка України у фінансуванні не перевищить 6 відсотків від загальної суми.

Профіль конфайнменту

Завдяки унікальним технологіям, які використовують у Євросоюзі, на чорнобильському промисловому майданчику іде процес будівництва й оснащення заводу із захоронення твердих радіоактивних відходів. Як повідомив журналістам заступник директора Центрального підприємства з використання ядерних відходів Юрій Рейхман, ці технології дозволять працювати з вельми специфічними радіоактивними предметами.

Це можуть бути і шматки бетону, і будівлі, і дерева, і земля (ґрунт), і трава, і залізо. Тобто все, що завгодно
Юрій Рейхман

«Це можуть бути і шматки бетону, і будівлі, і дерева, і земля (ґрунт), і трава, і залізо. Тобто все, що завгодно».

Ще один напрямок співпраці України і держав Євросоюзу в атомній енергетиці – заміщення російського ядерного палива західним. На сьогодні до 95 відсотків палива для атомних реакторів Україна купує у Росії. Наразі ж національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» підписала з французькою енергетичною компанією AREVA контракт на поставки збагаченого урану.

«Підписано контракт, завдяки якому розширюється співпраця з одним із світових лідерів у сфері ядерних технологій – французькою компанією AREVA. Цей контракт є реальним кроком у сфері диверсифікації поставок ядерних матеріалів для українських АЕС», – повідомила прес-служба «Енергоатому».