Влада закликає правоохоронців посилити заходи безпеки до травневих свят

Новий символ Дня Перемоги в Україні

Яценюк вважає, що у Путіна є декілька планів дестабілізації

Українська влада та експерти припускають, що в травні Кремль може спробувати розхитати ситуацію в Україні зсередини. Відтак прем’єр-міністр доручив правоохоронним органам посилити заходи безпеки напередодні травневих свят. У цьому ж контексті влада зажадала, аби правоохоронці повідомили про розслідування резонансних вбивств. На думку експертів, зараз більше треба стерегтися терактів, ніж масових збурень.

Your browser doesn’t support HTML5

Влада закликає правоохоронців посилити заходи безпеки до травневих свят

Росія намагається організувати ескалацію ситуації в Україні перед травневими святами, вважає прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Причому, за його словами, у Володимира Путіна є декілька планів дестабілізації ситуації. Тож, звертаючись до правоохоронців, глава уряду закликав їх організувати превентивну роботу з недопущення яких-небудь провокацій і загострення ситуації.

Немає сумнівів, що антиукраїнські сили будуть намагатися використати відзначення 70-ліття завершення Другої світової війни та інші травневі свята з метою дестабілізації ситуації
Арсеній Яценюк

«Немає сумнівів, що антиукраїнські сили будуть намагатися використати відзначення 70-ліття завершення Другої світової війни та інші травневі свята з метою дестабілізації ситуації. У першу чергу, МВС разом з усієї правоохоронною системою в кожній області вивести патрулі на вулиці», – наголосив Арсеній Яценюк.

У цьому контексті глава уряду відзначив необхідність розслідування та інформування суспільства щодо резонансних вбивств, що сталися в Києві останніми днями.

«Розслідування невідкладне вбивств, які були скоєні протягом останніх днів – це як громадянина Калашникова, так і громадянина Бузини. Також прошу проінформувати громадськість про хід розслідування кримінальних справ щодо вбивств. Таке інформування здійснити відповідно до закону – для того, щоб не порушувати таємницю слідства», – зауважив прем’єр.

Раніше із аналогічним закликом до правоохоронців звернувся і президент.

Кремль готує наступ «п’ятої колони»?

Андрій Ілларіонов

Убивства у Києві екс-депутата Олега Калашникова і журналіста Олеся Бузини на тлі нової хвилі пропагандистської істерії в Росії можуть послугувати початком ширшого наступу Кремля на Україну з метою повалення нинішньої влади. Про це в коментарі «Укрінформу» заявив колишній радник російського президента Андрій Ілларіонов. На його думку, головним напрямком атаки може стати Київ, а метою – повалення нинішньої влади, аби замінити її на лояльнішу до Москви.

Тарас Березовець

Між тим політтехнолог Тарас Березовець упевнений, що зараз немає підстав говорити поро загрозу заворушень у Києві. Натомість в таких містах як Одеса, Харків чи Запоріжжя ситуація більш неоднозначна.

Люди прекрасно сьогодні розуміють, що на тлі ведення війни треба розділяти невдоволення політикою уряду та влади в цілому і негативні наслідки подібних акцій для країни
Тарас Березовець

«Рівень тривожності серед більшості українських громадян є дуже суттєвим. Але люди прекрасно сьогодні розуміють, що на тлі ведення війни треба розділяти невдоволення політикою уряду та влади в цілому і негативні наслідки подібних акцій для країни… Інша річ, що заворушення можуть бути ініційовані провокативними шовіністичними політичними силами – такими, як Комуністична партія – особливо, напередодні 1 травня і 9 травня. Але ці дати виключно ідеологізовані, і на ці акції не підуть широкі верстви населення», – вважає він.

На думку експерта, за теперішньої ситуації більше треба стерегтися терактів, ніж якихось масових збурень. Найскладнішим для правоохоронців може видатися 9 травня – День Перемоги.