Олігархи власними руками мають провести деолігархізацію – економіст

Володимир Дубровський

Президент України повинен запропонувати олігархам утворити фонд, який би займався деолігархізацією, вважає старший економіст CASE-Україна Володимир Дубровський.

«Я на місці президента запропонував би цим всіх олігархам скинутися всім разом, утворити фонд, який буде займатися деолігархізацією, тобто творити це своїми власними руками, щоб цей фонд фінансував справжні реформи, які зменшують тиск на бізнес, які зменшують навантаження на державний бюджет», – сказав Дубровський в ефірі Радіо Свобода.

На його думку, такий підхід дасть можливість нарешті розділити бізнес та владу і водночас убезпечити країну від помилок минулого, уникнути нового «розкуркулення».

«Але при цьому умови мають бути тверді, що вони (олігархи – ред.) цей фонд мають утворити, але він має працювати незалежно від них. Тобто результати мають бути неконтрольовані повністю, там мають сидіти якісь поважні люди, у наглядовій раді цього фонду, і з цього фонду, з одного боку, фінансувати реформи, а з іншого боку, просвіту населення, щоб населення все ж таки розуміло, що підприємець – це не є ворог, навіть великий підприємець – це не є ворог, якщо він працює за законами, якщо він працює чесно, то він, навпаки, є найкращий друг усіх бідних у тому числі, бо в іншому разі в них не буде роботи, в них не буде того, з чого їм сплачувати всі ці соціальні трансферти і таке інше», – вважає Володимир Дубровський.

Голова адміністрації президента України Борис Ложкін раніше в інтерв’ю агентству «Лігабізнесінформ» спрогнозував, що олігархічна система в Україні невдовзі впаде, а олігархи будуть змушені прийняти нові правила гри – мирним чи не мирним шляхом.