Газ і струм на окуповані території: потік зменшується?

Робітник перевіряє газорозподільну систему у Донецьку. Березень 2015 року

Росія самовільно постачає газ у зону бойових дій на сході України, та має намір отримати за це кошти від офіційного Києва

Київ – Україна більше не постачає електроенергії на окуповану частину Донбасу і зменшує потік газу в ці райони, звітував у п’ятницю у парламенті міністр енергетики Володимир Демчишин. Але навіть такі поставки частина депутатів вважає неприпустимими. Водночас Росія самовільно постачає газ у зону бойових дій на сході України і має намір отримати за це кошти від офіційного Києва. Між тим, українське Міненерго не оприлюднює подробиць постачання енергоресурсів до анексованого Криму та окупованих територій Донбасу.

Your browser doesn’t support HTML5

Газ і струм на окуповані території: потік зменшується?

Україна фактично не постачає електроенергії на окуповані Росією та проросійськими сепаратистами частини Донбасу, а поставки природного газу на сьогодні незначні.

Про це сказав у п’ятницю на годині запитань до уряду в парламенті міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«На даний момент електрика не постачається на окуповані території магістральними ЛЕП. Малими лініями електропередач електроенергія перетікає і в один, і в інший бік, такою є специфіка мережі. Ми з’ясували, що на енергобаланс це не впливає», – сказав Демчишин.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна постачає газ на окуповану частину Донбасу, але мало – міністр


Раніше керівник Луганської області Геннадій Москаль заявляв, що ТЕС у місті Щастя на території, підконтрольній українській армії, забезпечує електроенергією і звільнену, і окуповану частини Луганщини.

Водночас, щодо постачання НАК «Нафтогазом України» природного газу на окуповані території, міністр енергетики сказав: «З точки зору газу… система є відкритою, але, наскільки я знаю, обсяги поставок незначні. Якими вони у ці дні, в мене ще немає точної інформації».

Окупований Донбас винен за газ уже 9 мільярдів – Демчишин

Демчишин додає, що за минулу осінь, зиму та весну заборгованість споживачів із зони проведення антитерористичної операції за поставлений газ сягнула 9 мільярдів гривень.

«З вересня 2014-го по березень 2015 року в зону АТО поставлено приблизно півтора мільярда кубічних метрів газу. Середня вартість – 6 тисяч гривень за тисячу кубометрів, тобто це вартість приблизно 9 мільярдів гривень сумарно, ця вартість не сплачена», – пояснив Володимир Демчишин.

За словами міністра, нині поставки газу в зону АТО знижуються. Однак він переконує, що газ іде «громадянам України, а не підприємствам, які контролюють сепаратисти».

Зі свого боку, Юрій Корольчук та інші енергетичні експерти вказують, що одним з підводних каменів газопостачання на окуповані території Донбасу є намір російського «Газпрому» робити це без погодження з Україною та виставляти їй за це рахунки.

Демчишин покаже кримські «газові» й «електричні» контракти депутатам, а не всім громадянам

Частина провладних депутатів вважають, що надавати газ у зону, не підконтрольну українській владі, неприпустимо. «За цей газ платять не сепаратисти, а український народ. І чому досі не оприлюднені українсько-російські контракти щодо постачання Криму?» – зауважив під час діалогу із Демчишиним депутат від фракції «Блок Петра Порошенка Олег Мусій.


Що ж до анексованого Росією Криму, то постачання туди газу та електроенергії регулюється окремими українсько-російськими угодами.

Володимир Демчишин на запитання депутатів зауважив: «Можу надати текст угод у відповідь на депутатський запит. До того ж, їх публікували окремі медіа. Я сам, як міністр, не маю права публікувати ці угоди, бо вони мають комерційну складову».

Більшість депутатів коаліції, які брали слово в парламенті під час запитань до уряду, визнавали, що енергетична політика України досі залишається непрозорою.

Андрій Тетерук

Зі свого боку, представник «Народного фронту» Андрій Тетерук заявив журналістам, що парламент та уряд за тиждень зробили прорив у енергетичній галузі.

«Хто б що не говорив про бездіяльність Ради й уряду, депутати за тиждень ухвалили закони, які позбавляють олігархів впливу на енергетику і облгази! Що ж до безоплатного постачання газу на Донбас – безоплатного нічого не буває. Упевнений, свого часу за всі ці обсяги державі заплатять», – припускає депутат.


Натомість лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк вважає ці законодавчі зміни щодо енергетики лише першим кроком із реформування цього сектору. Так він відповів на запитання Радіо Свобода.

Ми зробили важливий крок – ухвалили закони щодо реформування енергоринку. Щодо обмеження впливу на нього великого бізнесу
Олег Березюк

«Ми зробили один, але важливий крок: ухвалили закони щодо реформування енергоринку. Щодо обмеження впливу на нього великого бізнесу. Але це не штука – ухвалити закони. Тепер і ми, і медіа, і правоохоронці мають стежити, чи закони виконуються», – підсумовує Березюк.

Росія хоче тлумачити несплату України за газ як визнання «незалежності» частини Донбасу

Російська Федерація від лютого цього року заявляє про те, що постачає газ у зону бойових дій на Донбасі.

Експерти припускають, що вимоги платити за цей ресурс, який Україна не замовляє і не може підрахувати, може стати важелем економічного впливу Кремля на Київ.

Олександр Новак

Російський міністр енергетики Олександр Новак, зі свого боку, висловлює впевненість, що Україна за газ для окремих районів Донбасу заплатить. Оскільки, за його словами, відмова платити означатиме, що «Київ визнає незалежність цих республік», – так називає Новак частину Донбасу, яку контролюють російська армія та проросійські сепаратисти.

В українському уряді наголошують, що українсько-російські газові угоди передбачають оплату за газ, який Україна замовляє. Замовлень щодо прямих поставок з Росії на окуповані території Україна не робила.