Костянтинівку використовують для підбурювання антивійськових настроїв?

На місці ДТП у Констянтинівці. Люди кидають камінням у автомобіль з українськими військовими. 16 березня 2015 року (Фото зі сторінки у Facebook: www.facebook.com/vladymyr.berezin)

«Було чутно, що в натовпі є підбурювачі, і саме вони запускали оті гасла «Геть фашистів з Донбасу», зводили все до скандалу»

У Костянтинівці Донецької області, де у понеділок увечері внаслідок наїзду БМД загинула дитина, а ще одна дитина та жінка отримали травми та були госпіталізовані, на місці події вже другий день мітингують під гаслами проти українських військових. У вівторок люди приносили квіти до місця нещасного випадку, там тримали портрет загиблої дівчинки. Кореспондент Радіо Свобода Віталій Сизов, який працює у телевізійному проекті «Донбас. Реалії», побував у Констянтинівці і розповів у передачі «Свобода сьогодні» про ситуацію під вечір вівторка.

Your browser doesn’t support HTML5

Костянтинівку використовують для підбурювання антивійськових настроїв?

– Вдень там чергувало декілька десятків людей. Вони заявляли, що нібито військові були у нетверезому стані, коли вони збили дитину і жінку, і вимагали покарати їх. Також вони вимагали вивести війська з території міста. Але під час мітингу приблизно об 11:20 на тому ж пішохідному переході цивільне авто збило пенсіонерку, і після цього кількість мітингарів дещо зменшилася. Бабусю доставили в лікарню, вона не постраждала, лише синці та забої.

– А що з тією жінкою, яка постраждала вчора в результаті ДТП з військовими?

Віталій Сизов

– Ця жінка перебуває у лікарні номер 5. Лікарі кажуть, що вона у важкому стані, в шоці ще, і тому переговорити з нею неможливо. Сьогодні на 15 годину був запланований мітинг біля міського Будинку культури. Збираються люди. Їх десь 200, або 250, і вони скандують «Геть фашистов из Донбаса» і вимагають вивести війська з території міста.

– Чи можна сказати, що фактично згадане ДТП стало причиною таких ось масових заворушень?

– Так.

– Вчора пізно ввечері оприлюднили заяву тимчасово виконуючого обов’язки першого заступника начальника Генштабу Збройних сил України генерал-лейтенанта Сергія Бесараба, який пообіцяв, що винні – не тільки військові, а й командири – будуть покарані.

Your browser doesn’t support HTML5

Заява генерал-лейтенанта Сергія Бесараба


– Чи Вам, Віталію, щось відомо про те, хто буде проводити розслідування?

– Сьогодні прибув заступник генпрокурора. Провів нараду з силовиками. Потім вони зустрічалися з військовими, провели розмову. Розмова була важка – з приводу поведінки та дисципліни. Також на місце ДТП приїздив

начальник Головного управління МВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.

– Відомо, що в понеділок увечері спалили автобус біля гуртожитку. Хто в ньому був і хто це зробив?

– Спалили його, я так підозрюю, мітингарі, бо силовики не коментують. Автобус стояв біля гуртожитку Індустріального технікуму, де проживають військові.

– На Вашу думку, ця атмосфера, яка зараз у місті – її все ще підбурюють? Чи вже якось заспокоїли?

Претензії є у людей. Вони бачать, що не завжди військові живуть по уставу, і декого це обурює. Я б не казав, що це масове обурення, але у деякої частини населення міста такі настрої є

– Думаю, що частково підбурюють. Є, дійсно, в суспільстві збурення. Це недостатня поінформованість з приводу того, навіщо військові і що вони роблять. Є питання до самих військових, чому вони у центрі міста розквартировані та їздять на бойовій техніці по центру міста. Сьогодні вирішили зменшити кількість техніки, яка буде пересуватися містами Донецької області. Тому претензії є у людей. Вони бачать, що не завжди військові живуть по уставу, і декого це обурює. Я б не казав, що це масове обурення, але у деякої частини населення міста такі настрої є. І якщо з’являється якийсь стихійний протест, до людей намагають вийти. Ось зараз на мітинг прийшов секретар міської ради, він намагався поговорити з людьми, нормальні люди намагалися з ним вступити в діалог, але було чутно, що в натовпі є підбурювачі, і саме вони запускали оті гасла «Геть фашистів з Донбасу», і ось підбурювачі не давали людям, які хотіли нормально поспілкуватися з чиновниками і висунути свої претензії якось формально, цього зробити, зводили все до скандалу.

– Хто охороняє зараз порядок?

– Міліція. На місті мітингу декілька десятків співробітників міліції.

– Чи цього достатньо, щоб заспокоїти людей, щоб навести лад?

– Я вважаю, що достатньо. Вони нічого такого не роблять. Вони кричать, перебивають один одного, все виглядає досить сумбурно. Але є така можливість, що ввечері у місті будуть заворушення. Вчора все було за тим же сценарієм. Було обурення, люди стихійно збиралися. Здавалася, що все заспокоїлось, але вночі почали громити гуртожитки, підпали почалися. Тому є така ймовірність, що так буде і зараз.

Костянтинівка. ДТП в умовах війни (фотогалерея)