Зброя НАТО краща за російську, але чи достатньо її у країн-членів?

Для НАТО є серйозною ядерна зброя Росії, багаторівнева повітряна оборона, але її танки і бронетехніка не досягають рівня найкращих західних зразків – екперт

Президент Росії Володимир Путін провів у бойову готовність майже 40 тисяч військових на північному заході країни. У кремлі кажуть, що тривога є навчальною. Власні маневри у країнах Балтії і в Чорному морі зараз проводить і НАТО. Американські представники застерігають своїх союзників збільшити національні витрати на оборону до 2% ВВП, але не усі у Європі готові платити за свою безпеку.

Минулого тижня під час вивантаження американських танків у Ризі преса назвала подію підтвердженням солідарності із країнами Балтії, які відчувають потребу захисту в умовах підвищеної агресивності Росії.

«Ми можемо забезпечити наших союзників бойовою підтримкою, коли виникне така потреба. Ми запевняємо латвійські народи, країни-союзники, що американська армія і Європа нададуть негайну підтримку з повітря, з моря й з суходолу», – сказав генерал-майор армії США Джон Оконнор.

Після російської окупації Криму і втручання на Сході України НАТО неодноразово застерігало про зростання загрози з боку Росії. Минулого року на саміті НАТО в Уельсі країни Альянсу зобов’язалися, що кожна з них витрачатиме на оборону не менше 2% ВВП. Але дослідник Лукаш Кулеса з колегами підрахували, що окрім США, з поміж союзників НАТО у Європі лише Естонія виконує це зобов’язання.

«Кілька країн роблять протилежне до того, що вони пообіцяли в Уельсі, тобто вони зменшують військові витрати», – сказав дослідник «Європейської мережі лідерства» Лукаш Кулеса.

Британія – зазвичай один з найнадійніших американських союзників НАТО зараз витрачає на оборону близько двох відсотків, але наступного року цей показник знижуватиметься. Це означає, що здатність британців брати участь у бойових операціях зменшуватиметься.

«Британська армія вже не має стільки солдатів, щоб, як колись, брати участь в міжнародних операціях. На додаток, і американська армія скоротилася. Отже, можна сказати, що і США стали більш залежними від партнерів, коли йдеться про формування бойових сил для міжнародних операцій», – каже експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Баррі.

Частка США у загальних витратах НАТО на оборону постійно зростає.

«Зараз це понад 70%, що на 20% більше, ніж у часи Холодної війни. І це нездорова ситуація, бо в деяких країнах складається думка, що їм не треба намагатися», – наголосив Кулеса.

Видатки на оборону в Європі не зменшує лише маленька Естонія, яка вірно тримається обіцяних 2% від ВВП.

«Це також потужний політичний сигнал того, що країни, які стурбовані питанням безпеки – готові за це платити», – продовжив експерт Лукаш Кулеса.

Чимало фахівців вважають, що американська та європейська військова техніка і зброя краща, ніж російська, але командування НАТО застерігає, що Росія витрачає на оновлення своєї армії величезні суми.

«Є певні потужності російської армії, які США і НАТО вважають серйозними. Наприклад, ядерна зброя, здатність росіян забезпечувати багаторівневу повітряну оборону, хоча їхні танки і бронетехніка не досягають таких стандартів, як найкращі західні зразки, наприклад, «Leopard 2A7» та «M1 Abrams», – сказав Бен Баррі.

Саме таку техніку перевозять у східну частину Європи та країни Балтії. Американські кораблі брали участь в навчаннях у Чорному морі. У той час, як Росія збільшує свою військову потугу, союзники НАТо змушені діяти, щоб урівноважити сили у Європі.