Перший добровольчий мобільний госпіталь розпочав місію на Луганщині

Перший добровольчий мобільний госпіталь імені Пирогова розпочав роботу на Луганщині, з ініціативи голови Луганської обласної держадміністрації Геннадія Москаля. Як повідомив сьогодні в Києві координатор госпіталю, урядовий уповноважений з прав національних меншин Геннадій Друзенко, шпиталь розгорнули у Попасній, працювати персоналу доводиться у вкрай складних умовах.

«Наш шпиталь опинився ще ближче до умовної лінії фронту, у місті Попасна. Попасну від Первомайська, яке вже контролюють сепаратисти, відділяє менше 10 кілометрів. Від міської залізничної лікарні, в якій ми розташовані, до крайнього блокпосту – менше кілометра. Колишній головний лікар недавно звільнена: у душі вона любить «ЛНР», а тому підбурила лікарів залишити «медичне поле бою» », – пояснив Друзенко.

Раніше госпіталь працював поблизу Донецького міжнародного аеропорту і в Дебальцеві. Медики надали первинну медичну допомогу просто на полі бою більш як півтисячі українських бійців.

Керівники шпиталю звернулися до президента України з проханням відзначити роботу судинних хірургів-«пироговців», які врятували життя десятку бійців при відході з Дебальцева, повідомив Друзенко.

Він також наголосив, що наразі перший добровольчий мобільний госпіталь може припинити роботу в АТО, оскільки не має ані державної підтримки, ані власних фінансових і медичних запасів. За словами Друзенка, волонтери і митці України розпочали мистецьку акцію «Купуй ікону – врятуй життя» для підтримки «пироговців» і порятунку життя бійців у зоні воєнних дій.

Медичну роту було сформовано минулої осені за прикладом малих госпітальних підрозділів, які діють при Міністерстві оборони України. Претенденти на вступ до роти імені Пирогова проходили навчання у Військово-медичній академії Міністерства оборони – хірургічне і психологічне.