Муженко має бути серед відповідальних за Дебальцеве – депутат Левус

«Не було збудовано системи укріплень, ні реальної лінії фронту – все трималося на блокпостах, хоча хлопці перебували майже в повному оточенні»

Рада національної безпеки і оборони України схвалила звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання на території України миротворчих місій із підтримання миру та безпеки. Про це повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов. Таким чином вище військово-політичне керівництво держави вживає всіх заходів, щоб конфлікт на Донбасі не став широкомасштабним, проте існує загроза замороження конфлікту на довгі роки, адже на сході України практично повторюється «югославський сценарій». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав депутат від «Народного фронту», голова парламентського підкомітету з питань державної безпеки Андрій Левус. Він також заявив, що за наслідки в Дебальцевому має відповідати, серед інших, керівник Генерального штабу України Віктор Муженко.

– Як Ви оцінюєте рішення РНБО звернутися до ООН та Євросоюзу з проханням про миротворчу місію? Чи допоможе це врегулювати ситуацію на сході України?

Практично повторюється калька «югославського сценарію», коли спочатку підписували безліч перемир’їв, а пізніше були введені миротворчі війська і не завжди вони були ефективними
Андрій Левус

– Я розумію зараз, що вище військово-політичне керівництво держави вживає всіх заходів від того, щоб з одного боку зберегти територіальну цілісність, а з іншого – не розпочати повномасштабного конфлікту, вірніше вжити всіх заходів, щоб цей конфлікт не став широкомасштабним. І в цьому ключі, можливо, і позитивним є рішення про запрошення миротворчого контингенту. Тут є і одна загроза, на мою думку, – в тому, що ми планово робимо все (я маю на увазі ми – це вище військово-політичне керівництво держави), щоб цей конфлікт став замороженим. Оскільки практично повторюється калька так званого «югославського сценарію», коли спочатку підписували безліч перемир’їв, а пізніше були введені миротворчі війська і ми знаємо, що не завжди вони були ефективними, а конфлікт може тліти тоді довгі роки. Це є загроза цього рішення.

Your browser doesn’t support HTML5

Порошенко запропонував звернутися до миротворчої місії ООН

– Також Рада нацбезпеки і оборони дала згоду на ухвалення змін до закону про правовий режим воєнного стану. За словами секретаря РНБО Турчинова, відповідний закон був ухвалений багато років тому і не відповідає вимогам цих днів. Президент заявив про проект змін до закону про воєнний стан – «з урахуванням особливостей гібридної війни». На Вашу думку, про що йдеться? Чи буде в Україні воєнний стан?

– По-перше, дійсно, зараз чинний закон написаний ще на початку 90-х років, дуже багато реалій, зокрема в економічному і політичному житті, не враховані в цьому законопроекті. І його треба змінювати. Добре, що цей крок робиться зараз, хоча можна було зробити його й раніше.

Те, що стосується заяви президента в плані «гібридної війни» – мається на увазі, очевидно, те, що чинний закон був списаний з радянського, коли фактично йшла мова про тотальну мобілізацію. Все таки «гібридна війна» – це не війна тотально-мобілізованих країн, а інформаційна і також війна так званими малими групами. Відповідно, очевидно, що повної тотальної мобілізації не потрібно робити і будуть певні зміни таки введені. Я думаю, що це – позитивне явище, позитивний крок президента.

– Як Ви вважаєте, чому українських військових не вивели з Дебальцевого раніше? Адже тоді було б менше втрат техніки, а головне серед особового складу?

Не було збудовано системи укріплень, ні реальної лінії фронту – все трималося на блокпостах, хоча хлопці перебували майже в повному оточенні
Андрій Левус

– Особисто я вважаю, що, дійсно, треба розглянути ситуацію по Дебальцевому, оскільки ми маємо, на щастя, втрати не в таких масштабах як Іловайськ, але подібна ситуація як з Іловайськом.

Від вересня місяця фактично йшла розмова про те, що Дебальцеве під загрозою. Я там сам був неодноразово і мене здивувало, що, по-перше, не було збудовано системи укріплень, ні реальної лінії фронту – все трималося на блокпостах, хоча хлопці перебували майже в повному оточенні і ніяких заходів не вживалося для того, щоб зміцнити цей плацдарм.

Your browser doesn’t support HTML5

Порошенко заявляє про організований вихід військових із Дебальцева

Your browser doesn’t support HTML5

Ми ледь втекли – військові про вихід із Дебальцева

10 днів тому ми чули заяву, що все Дебальцеве під контролем, а тут відбулася евакуація чи відхід українських збройних сил
Андрій Левус

10 днів тому ми чули заяву, що все Дебальцеве під контролем, а тут відбулася евакуація чи відхід українських збройних сил. Добре, що він відбувся, оскільки це дало змогу уникнути жертв, але недобре є те, що не раз зверталася увага. і начальника Генерального штабу, на загрозливу ситуацію. Але дотягнули ситуацію до того, що ми зараз маємо на даний момент. І я Вам скажу чесно, що попри всі ці переможні реляції (і головнокомандуючого, і всіх інших) про те, що зараз відбулася успішна операція, але і в середовищі самих військових (я до речі зараз вирушаю на Артемівськ, щоб поспілкуватися з цими людьми і потім доповісти на засіданні комітету), і в середовищі міжнародному дипломатичному – те, що відбулося – це не дуже добре для іміджу влади, іміджу України і в цілому для військово-політичної ситуації в Україні. Тому я думаю, що відповідальність має понести в тому числі й керівник Генерального штабу пан Муженко.

Your browser doesn’t support HTML5

Як військові з боями виривались з Дебальцева

Your browser doesn’t support HTML5

Кожному солдату дякую за героїзм – Порошенко на зустрічі з бійцями в Артемівську (відео)