Російські журналісти на саміті у Мінську вигукують провокаційні запитання і гавкають

Чотиристороння зустріч президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року

Володимир Путін прилетів на годину пізніше. Запізнення президента Росії на важливі зустрічі – це його звичайна практика

Мінськ – У столиці Білорусі о 19-й годині за київським розпочалася чотиристороння зустріч президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини у «нормандському форматі», метою якої є врегулювання ситуації у Донбасі. Перед цим відбулося кілька дво- та тристоронніх зустрічей.

Перемови президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини наразі тривають без участі офіційних делегацій, залу засідань, відведену для зустрічі у повному форматі, вони ще не зайняли, але мають це зробити з хвилини на хвилину.

Взагалі ці зустрічі розпочалися із запізненням, в тому числі й тому, що Володимир Путін прилетів на годину пізніше у порівнянні з іншими лідерами держав «нормандської четвірки». Запізнення Путіна на важливі зустрічі – це його звичайна практика. Президент України Петро Порошенко зміг використати додатковий час для двосторонньої зустрічі з господарем переговорного майданчика – президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі у Мінську. 11 лютого 2015 року

А президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Анґела Меркель протягом 20 хвилин мали зустріч один на один в її літаку, до якого піднявся президент Франції. А потім вони могли ще поспілкуватися, коли їхали до міста в одному кортежі. Пізніше вони теж мали окрему розмову з президентом України Петром Порошенком.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд на зустрічі у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року in Minsk, February 11, 2015

Прибуття ж українського лідера до столиці Білорусі розпочалося з інциденту: журналіст телеканалу «Россія» Павло Зарубін, акредитований на саміті, дозволив собі вигук на адресу президента України у Палаці незалежності в Мінську.

«Навіщо ваші війська бомблять мирне населення Донбасу?» – голосно запитав він Петра Порошенка.

Президент Росії Володимир Путін під час прибуття до Мінська. 11 лютого 2015 року

Петро Порошенко нічого не відповів, його відвів у будинок Олександр Лукашенко на двосторонню зустріч. Пізніше охорона видалила цього журналиста з висвітлення саміту за «провокаційні дії та негідну поведінку».

Путіна зустрічали у повній тиші

А ось російського президента Володимира Путіна зустріли спокійно, без вигуків, у повній тиші. Більше скандалів поки що не було, за винятком того, що інший російський журналіст (із LiveNews), що назвався Сашою, і якого в кулуарах спитали про ставлення до своєї нації, загавкав у камери та мікрофони. Охорона зробила йому зауваження, але з будинку не вивела.


Офіційних повідомлень про розмову Порошенка, Меркель та Олланда перед переговорами у «нормандському форматі» не надходило, але зрозуміло, що мова йшла про мирний план для Донбасу.

Зате була інформація про зустріч Петра Порошенка з Олександром Лукашенком. Останній запевнив свого українського колегу, що Білорусь буде робити все можливе для встановлення миру в Україні. Президент Петро Порошенко при цьому наголосив на величезному міжнародному значенні мінської зустрічі у «нормандському форматі».

«Переконаний, що сьогодні очі всього світу прикуті до Мінська. Весь світ сьогодні очікує, що або ситуація піде шляхом деескалації, домовленості, припинення вогню, відведення озброєнь і припинення загибелі людей, або, якщо Мінськ не стане цим символом, ситуація піде фактично у рознос. Я переконаний, що є ризик, що вона вийде з-під контролю», – зазначив президент України.


На цю ж тему:

11.02.2015
Якщо в Мінську невдача, – воєнний стан, зброя і нові санкції?

«Ми за мир. Але якщо треба дати по зубах, ми дамо по зубах» – Порошенко далі