Путін шантажує ядерною зброєю, але не може її застосувати – Костюченко

Юрій Костюченко

Росія використовує наявність ядерної зброї як засіб тиску в переговорах щодо України, але навряд чи зможе реально застосувати її без школи для себе, заявив в ефірі Радіо Свобода аналітик з безпекових питань Юрій Костюченко.

«Якщо ми говоримо про можливість спалаху ядерного конфлікту, то якщо він буде глобальним, поразка Росії буде нищівною і швидкою. Мова йде про кілька годин, буквально. Бо немає в неї такого потенціалу. Немає переваги. Про це казав генерал Івашов, про це казали більш-менш розумні аналітики. До того ж, ядерна зброя, вже приблизно 10 років не є ключовим фактором глобального стримування. Це визнано багатьма воєнними доктринами світу», – сказав Костюченко в ефірі програми «Ми разом».

Проте, експерт не заперечує, що озвучений Росією 2008 року сценарій, за яким над Україною може бути проведений стратосферний ядерний вибух, й далі використовується Кремлем для шантажу. Однак, такий сценарій, є згубним не лише для України і Європи, а й для самої Росії, наголосив він.

На думку експерта, Путін й надалі посилюватиме тиск.

«Він буде лякати всіх своїми озброєннями. Але між військово-технічними показниками: кількістю озброєння, кількістю солдатів і боєздатністю немає прямої залежності. Немає прямої залежності між боєздатністю і військовою безпекою. А також немає прямої залежності між військовою безпекою і загальною безпекою. Він переважає нас і багато європейських країн за військово-технічними показниками, але це не означає, що Росія переважає за боєздатністю або за воєнною безпекою. У Путіна немає шансу», – стверджує Костюченко.

Сьогодні в Мінську відбудеться зустріч у «нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Участь у переговорах підтвердили президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус назвав нинішню зустріч «останнім шансом на переговори».