Із Дебальцева обіцяють коридор для виїзду цивільних

Порятунок від війни. Евакуація з Дебальцева

Танки сепаратистів обстрілюють цивільний транспорт на дорозі Дебальцево-Артемівськ – депутат Пастух

Збройні формування сепаратистів готуються до нових атак на позиції українських військ, кажуть у РНБО. У районі Дебальцева продовжуються бойові зіткнення та обстріли, що сильно ускладнює евакуацію мирних мешканців. Між тим, за допомогою міжнародних посередників, у п’ятницю має бути організований безпечний коридор для безперешкодної евакуації цивільного населення із району бойових дій.

Дебальцеве залишається районом найінтенсивніших боїв та обстрілів. Українські війська завдають ударів по місцях скупчення збройних загонів сепаратистів.

Андрій Лисенко

«Незаконні збройні формування мають намір продовжувати наступальні дії на волноваському, донецькому та дебальцевському напрямках. Водночас, спроби наступу коштують ворогові дуже дорого. За попередньою інформацією, за минулу добу українські військові знищили близько 190 бойовиків», – заявив речник РНБО Андрій Лисенко.

Натомість втрати українських військових становили 5 загиблих та 29 поранених.

Також речник РНБО спростував інформацію про те, що авіація сепаратистів знищила колону української військової техніки. За його словами, «це чергова спроба бойовиків видати бажане за дійсне, адже ані літаків, ані пілотів серед бандитів немає».

Два блокпости в оточенні?

Між тим, сепаратисти продовжують обстріл Дебальцева, а також обстрілюють дорогу, яка веде з напівоточеного міста, причому під обстріл часто потрапляє цивільний транспорт.

«Люди панічно місто залишають. На жаль, на позиції біля Вуглегірська, зайняті сепаратистами, виходять танки, які обстрілюють дорогу, що сполучає Дебальцево з Артемівськом. Це єдина дорога, якою люди можуть виїхати. Найбільша проблема в тому, що обстріл ведеться по цивільному транспорту», – розповів Радіо Свобода народний депутат Тарас Пастух, який зараз перебуває на Донбасі.

Your browser doesn’t support HTML5

Дебальцеве: люди масово покидають місто під обстрілами «Градів»

За його словами, окремі підрозділи українських військових у дебальцевському виступі опинилися в складній ситуації.

«Складне сполучення із двома блокпостами – добиратися до них доводиться із боями. Складність є, але вдається прорватися до хлопців», – зазначає Тарас Пастух, не ставши уточняти, про які саме блокпости йдеться.

За даними громадської організації «Донбас SOS», у п’ятницю для евакуації цивільного населення із Дебальцева організують коридор, який має діяти із 8:00 до 17:00.

Крім району Дебальцева, активні обстріли продовжуються також на півночі, в районі Станиці Луганської та Щастя, а також на південному напрямку – в районі Маріуполя. Певне зменшення інтенсивності обстрілів у РНБО пов’язують зі втратами, яких зазнали сепаратисти, а також зменшенням запасів боєприпасів.