Дезінформація ЗМІ Росії про звіт ОБСЄ щодо обстрілу Маріуполя

Зруйновані внаслідок обстрілу будинки. Маріуполь, 24 січня 2015 року

Обстріл Маріуполя був здійснений із «градів» і «ураганів» із територій, підконтрольних «ДНР» – СММ ОБСЄ

Російські канали неохоче цитують звіт ОБСЄ, в якому мовиться про те, що 24 січня місто Маріуполь обстріляли з територій, підконтрольних так званій «ДНР» – організації, яку в Україні визнано терористичною. А деякі російські канали навіть зазначають, що в звіті, буцімто, написано, що снаряди прилетіли з боку позицій, які займають українські силовики – це не відповідає дійсності.

Російські канали неохоче цитують звіт ОБСЄ, в якому мовиться про те, що 24 січня місто Маріуполь обстріляли з територій, підконтрольних «ДНР». Деякі канали такі дані взагалі замовчують. Натомість виходять сюжети з прямою мовою ватажків так званої «ДНР», або ж свідками трагедії. Наприклад на сайті каналу Russia Today 24 січня вийшла новина, в якій йдеться про звіт ОБСЄ щодо обстрілу Маріуполя, однак, дані про те, що місто обстріляли з території, підконтрольної «ДНР», у новині опустили.

А російський телеканал «НТВ», цитуючи голову комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками, повідомив: «За словами Леоніда Слуцького, експерти ОБСЄ встановили, що снаряди прилетіли з боку позицій, які займають українські силовики, і ці дані зафіксовані у звітах спостерігачів».

«Леонід Слуцький, голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками: «Обстріл в Маріуполі – це чергова провокація українських силовиків з метою звинуватити у всьому ополченців і остаточно зірвати Мінські домовленості. ОБСЄ встановила, що снаряди летіли з боку українських позицій, проте цих даних воліють не помічати, перевертаючи все з ніг на голову, і знову в усьому бачать руку Москви», – пишуть на сайті каналу «НТВ».

Звіт ОБСЄ доступний всім, і журналісти каналу «НТВ» не є винятком, відтак інформація, яку повідомив Леонід Слуцький, не відповідає дійсності.

За даними місії ОБСЄ, обстріл міста вівся з установок «Град» і «Ураган». «Обстріл із «градів» вівся з північно-східного напрямку, з території Октября (за 19 кілометрів на північний схід від вулиці Олімпійської), обстріл із «ураганів» – зі східного напрямку, з території Заїченка (15 кілометрів на схід від вулиці Олімпійської), обидві території – під контролем «ДНР», – повідомили у Спеціальної спостережної місії (СММ) ОБСЄ.

За даними місії, обстріл тривав близько 09:00 ранку суботи у районі вулиці Олімпійської, за 400 метрів від блокпостів українських військових.​

Наступ на Маріуполь?

Після обстрілу 24 січня, внаслідок якого загинули 30 мешканців у Маріуполі, ЗМІ Росії почали поширювати суперечливу інформацію. Зокрема російський телеканал «НТВ» посилаючись на слова ватажка угруповання «ДНР» спочатку поширив новину із заголовком «Перші бойові групи «ополчення» увійшли у Маріуполь і ведуть бої». Однак вже через деякий час заявив: «Ополченці не ведуть бойових дій в околицях Маріуполя, а стримують українську армію».

24 січня новини, в яких цитували заяви Захарченка, демонстрували «надшвидкі зміни ситуації». Так, наприклад, у новині із заголовком «ДНР: ополченці увійшли в Маріуполь» від 24 січня, опублікованій приблизно о 19:00, розповідали про наступ так званих «ополченців» на місто.

А вже приблизно через 2 години, телеканал «НТВ» знову цитував ватажка «ДНР» із протилежними заявами: «Я віддав наказ придушувати позиції українських військ, які розташовані на схід від Маріуполя. Ніхто місто штурмувати не збирається. Ми не звірі, як у Києві. Вони ж маріупольцями прикриваються. Там наші люди, такі ж донеччани, їм боятися нічого».

Разом із тим 24 січня на YouTube з’явився відеоролик, у якому ватажок «ДНР» Захарченко заявив: «Я не згоден, що треба пробачати вбивць. Я скажу таке: сьогодні почався наступ на Маріуполь, дай Бог через пару днів ми замкнемо «Дебальцевський котел». І ось це напевно буде кращою відповіддю, кращою пам’яттю загиблим, тому що ми помстимося всім».

23.01.2015
ЗМІ Росії зробили «свої висновки» із трагедії у Донецьку

ОБСЄ і речник Держдепартаменту США не називали винних у трагедії в Донецьку. Це стало приводом для спекуляцій у російських мас-медіа далі
22.01.2015
Репортаж каналу LifeNews неприйнятний – представник ОБСЄ

В ОБСЄ засудили відеоролик каналу LifeNews, у якому допитували українського військового далі
21.01.2015
ЗМІ Росії поширюють вигадки про пенсіонерів на Донбасі

Також триває дезінформація щодо трагедії з пасажирським автобусом під Волновахою далі