Черги за біометричними паспортами не зникають

Обласні управління міграційної служби досі не отримали всю нову техніку

Десятий день в Україні приймають заявки на отримання біометричних паспортів, але досі не вдалося налагодити нормальної роботи міграційної служби. У регіонах великі черги, людям потрібно мати вільний час і сили, щоб вистояти 7-10 годин під дверима головних управлінь. Громадян обурює те, що влада оголосила про прийом документів на нові паспорти, а до цього належно не підготувала міграційну службу.

У Львові у середу в Личаківському відділі міграційної служби монтували нову техніку, необхідну для біометричних паспортів. Втім, жодної інформації, коли львів’яни можуть сюди прийти, щоб подати документи, немає. Днями мав би розпочати роботу і Галицький відділ. Тим часом мешканці Залізничного району другий день приходять у місцевий відділ. 20 січня тут прийняли 36 осіб, які невдовзі матимуть біометричні паспорти.

«До кінця місяця плануємо відкрити всі територіальні підрозділи в області, трішки розвантажимось», – обіцяє начальник міграційної служби Львівщини Лідія Котеляк, колишній народний депутат.

Але це залежить від Києва. Раніше повідомляли, що у Львівській області встановлять 64 комплекти пристроїв для зняття біометричних даних 20 січня. Однак тепер мова йде про пізніший термін. Та чи отримала їх вже Державна міграційна служба, щоб передати області, на офіційному сайті про це немає жодного повідомлення.

Тому людям доводиться вистоювати довжелезні черги біля приміщення Львівського обласного управління міграційної служби або у «Паспортному сервісі», де послуги коштують дорожче. Одного дня дійшло до штовханини, бо хтось хотів пройти повз чергу.

«Нам була пропозиція задіяти міліцію, але ми відмовились, бо це лише налаштувати проти себе. Вирішили, що самі будемо давати собі раду. Ніхто не може пройти повз чергу з вулиці», – говорить Лідія Котеляк.

Гроші плати – у черзі стій

Люди займають чергу ще вночі. Щоразу складають новий список і за ним ретельно пильнують, щоб ніхто нікого не міг провести згідно з домовленістю.

«Я 54-й, не знаю, чи пройду. Завтра прийду», – говорить чоловік.

Переважно поспішають отримати біометричні паспорти ті, у кого закінчився термін старого документа, або ж термін візи. На сьогодні подали документи для отримання біометричного паспорта близько 400 осіб ( на Львівщині проживає понад два з половиною мільйони громадян) . Люди пояснюють, що не хочуть платити гроші за старий зразок паспорта, якщо доведеться все одно виробляти згодом біометричний.

Пані Марія приїхала у Львів з Рава-Руської о шостій годині ранку. На 16 годину вона все ще не подала документів. Приїхала у Львів, бо мала вільний день від роботи. Жінка планує їхати навесні на сезонні роботи за кордон. Вже була на заробітках і тому порівнює з Європою ситуацію щодо надання послуг.

«Я працювала за кордоном і теж здавала біометрію. Нас було 68 людей, не було проблем. У кабінеті кілька людей, кожен сказав, що зробити, нас підводили і говорили, де що. Не було такого, як тут, щоб не працював апарат для відбитків пальців. Це що, ми йдемо в Європу? Це державна установа? Стоїмо на вулиці. Тут мало б бути приміщення, місце, щоб сісти. Для чого було запускати видачу паспортів, коли не запустили всіх відділів», – обурювалась жінка.

Ба більше, нове обладнання виходить з ладу, працівникам міграційної служби доводиться постійно чергувати і ремонтувати нову техніку. А на придбання 600 терміналів для видачі біометричних паспортів Кабінет міністрів торік виділив 150 мільйонів гривень, а це кошти платників податків, які сьогодні не можуть цивілізовано отримати паспорт, за який ще й платять понад 500 гривень.

У Державній міграційній службі обіцяють, що вже у лютому всі підрозділи служби оформлятимуть біометричні паспорти, а обслуговуватимуть громадян не 300 працівників, а 600.

«Наша країна так швидко не розвивається. Думаю, що пару місяців такі черги будуть», – припускає молодий чоловік із черги у Львові...