У Дніпропетровську пропонують альтернативний владному план підтримки волонтерства

Дніпропетровські волонтери розробили свій план, як витратити 1 мільйон гривень бюджетних коштів, запланованих міською радою на підтримку волонтерства в місті. Його презентували 12 січня.

За словами волонтерів, активістів кількох громадських організацій, кошти, які міська рада запланувала виділити в рамках програми з підтримки волонтерства на інформаційну підтримку добровільних помічників армії – буклети, сайт, «круглі» столи, раціональніше витратити на пальне для поїздок у зону АТО.

За даними ініціаторів, кожна волонтерська організація Дніпропетровська щотижня відправляє гуманітарну допомогу бійцям АТО, щодня з міста до зони АТО йде щонайменше 3-4 машини. Волонтери підрахували, що загалом витрати всього волонтерського руху на бензин і дизельне пальне складають близько 3-4 тисяч гривень на добу. Саме цю статтю витрат вони пропонують покрити за рахунок бюджетних коштів.

«Задля контролю цільового використання пального пропонуємо використовувати програму Viber – кожен водій-волонтер має зробити одну фотографію своєї автівки перед виїздом в зону АТО, отримати у чергового талони на пальне, виїхати в зону АТО і там зробити ще одну фотографію своєї автівки і з допомогою програми Viber й увімкненою функцією передачі своєї ГЕО-позиції та надіслати черговому спільної чергової організації це фото. Це буде прямим підтвердженням того, що водій дійсно використовував пальне за призначенням», – запропонували волонтери.

Раніше в Дніпропетровській міській раді заявили, що українське законодавство наразі не дозволяє місцевим бюджетам виділяти кошти на матеріальну підтримку волонтерів, лише на інформаційно-методичну.

29 грудня 2014 року Дніпропетровська міськрада ухвалила програму підтримки волонтерства в місті на найближчі 4 роки, її кошторис – 4,2 мільйони гривень.

Активісти волонтерського руху заявляють, що посадовці затвердили документ без узгодження з ними й обурюються завеликими витратами на речі, які вважають другорядними, – сайт, буклети, круглі столи. Між тим, міська влада всі звинувачення відкидає і заявляє, що скласти програму по-іншому поки не дозволяє законодавство.