Без прогресу на Донбасі санкції проти Росії залишаться – Сакі

Речниця Державного департаменту США Джен Сакі

Санкції Заходу проти Росії не можуть бути зняті без досягнення реального прогресу на Донбасі. Про це заявила речниця Державного департаменту США Джен Сакі у понеділок, 5 січня.

«Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що санкції проти Росії будуть зняті у разі прогресу із встановленням миру на Донбасі. Такою була наша позиція з самого початку, як і позиція наших партнерів у ЄС та інших партнерів. Якщо Росія і сепаратисти виконають взяті на себе зобов’язання у Мінську, ми можемо зняти певні санкції. Але не може бути їхнього скасування, допоки не буде досягнуто реального прогресу», – наголосила Сакі.

5 січня президент Франції Франсуа Олланд заявив в інтерв’ю France Inter Radio, що певні санкції Заходу проти Росії можуть бути зняті у разі прогресу у врегулюванні кризи на сході України.

«Якщо буде прогрес, вони мають бути зняті. Якщо ж прогресу не буде, санкції залишаться», – сказав Олланд.

16 березня за військової і політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» півострова. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Україна і Захід звинувачують Росію постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також введенні її військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії за її роль у дестабілізації ситуації в Україні. Це, а також падіння цін нафти на світових ринках, стало головними причинами економічної кризи у Росії.