Моґеріні наголосила Лаврову на необхідності виконувати Мінські домовленості

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні (Л) та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров погодилися, що «криза в Україні має серйозний ефект на відносини між Євросоюзом та Росією». Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті ЄС у четвер, 4 грудня.

Моґеріні і Лавров мали зустріч у швейцарському Базелі, де проходила нарада міністрів закордонних справ країн ОБСЄ.

«Під час зустрічі Моґеріні і Лавров обговорили кризу у регіоні, починаючи з України. Верховний представник ЄС наголосила на необхідності повного виконання Мінських домовленостей і запровадження конкретних кроків щодо зниження напруги у відповідності з останнім припиненням вогню і пошуку політичного вирішення цієї кризи», – мовиться у повідомленні ЄС.

Між тим, у повідомленні МЗС Росії щодо зустрічі Сергія Лаврова і Федеріки Моґеріні згадки про Україну немає.

«Були обговорені різні аспекти відносин між Росією та ЄС, у тому числі перспективного плану. Крім того, були порушені найбільш актуальні міжнародні проблеми з ухилом на ситуацію щодо близькосхідного врегулюванні та шляхи вирішення внутрішньосирійського конфлікту», – йдеться у повідомленні МЗС Росії.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались. За даними ООН, за час перемир’я на сході України загинули понад 950 людей.

За даними ООН, кількість загиблих у результаті бойових дій на сході України перевищила 4 тисячі.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.