Україна може стати членом НАТО – Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ не виключає, що Україна «в принципі» може стати членом Північноатлантичного альянсу. Про це він заявив в інтерв’ю російській радіостанції «Эхо Москвы».

Він наголосив, що за Гельсінським підсумковим актом будь-яка суверенна країна самостійно може вирішити, чи хоче вона бути членом того чи іншого альянсу чи організації.

«Кілька років тому Україна вирішила не вступати в жодний альянс, і я це рішення поважав. Зараз в Україні тривають дебати, є пропозиція змінити це рішення... Якщо таке рішення ухвалять, країна, яка відповідає стандартам, яка поважає базові принципи НАТО, може стати в принципі членом НАТО», – відзначив генеральний секретар альянсу.

«Жодна третя країна, яка не входить до НАТО, не може мати право вето або в будь-який спосіб впливати на рішення суверенної країни, такої, як Україна», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Росія прагне отримати від країн Заходу гарантії неприєднання України до НАТО. Про це 18 листопада заявив речник російського лідера Путіна Дмитро Пєсков.

Україна і Захід, зокрема альянс НАТО, звинувачують Росію у втручанні у внутрішні справи незалежної країни, а саме в постачанні зброї та бойовиків на Донбас і введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.