Голодомор. «Незнищенні 33-го – непереможні сьогодні»

Your browser doesn’t support HTML5

На згадку про взаємодопомогу під час Голодомору історики пекли хліб

Київ – Близько мільйона українських селян були репресовані на початку 30-х років за спротив проти радянської влади ще до Голодомору. А кількість масових виступів обраховується тисячами. Спротив насильницькій колективізації – не повністю вивчена дослідниками тема, оскільки СБУ і МВС відкрили ще не всі архіви, говорять історики.

«Це був дуже страшний час, мільйони людей загинули. СРСР зробив цей голод, забирав хліб, щоб «удавити» наш народ, який завжди хотів бути вільним. І був вільним, поки Росія не прийшла», – розповідають шестикласники про те, що ж вони знають про Великий голод.

У музеї Голодомору спекли Хліб Життя (фотогалерея)


Водночас, невідомими до останнього часу були відомості про тисячі масових повстань проти радянської влади й насильницької колективізації на початку 30-х років. Адже архіви СБУ відкрили відносно недавно, а МВС лише обіцяє оприлюднити документи, каже історик Олександр Іщук.

Не менше ніж мільйон українських селян ще до початку Голодомору 32-33 років були репресовані саме за спротив колективізації
Олександр Іщук

«Не менше ніж мільйон українських селян ще до початку Голодомору 32-33 років були репресовані саме за спротив колективізації. Ветерани, яким зараз 80-90 років, розповіли вченим, що було велике повстання біля Павлограда. В архіві СБУ, де зберігаються архіви НКВС, виявилася 10-томна справа на учасників цього повстання. Дехто з учасників був репресований, дехто – вбитий. Але цю тему – ще мають вивчати вчені, багато інформації досі невідкрито», – говорить Іщук.

Історичні паралелі з 33-м роком

Цього року громадськість та влада вперше за 5 років відзначать річницю Голодомору разом, говорить координатор Громадського сектору Євромайдану Олена Подобєд-Франківська. Водночас, за її словами, у зв’язку із заходами безпеки традиційної скорботної ходи центром Києва цієї суботи не буде.

22 листопада о 15:30 ми дуже просимо прийти на вшанування роковин Голодоморів
Олена Подобєд-Франківська

«Цьогоріч гасло відзначення – «Незнищенні 33-го, непереможні сьогодні». Напередодні Голодомору відбулося близько 5 тисяч повстань. Ми проводимо певні історичні паралелі, бо ми як тоді боролися за свою свободу, так і зараз намагаємося зробити це, щоб врятувати життя на Сході. А 22 листопада о 15:30 ми дуже просимо прийти на вшанування роковин Голодоморів. Цього року у зв’язку з заходами безпеки буде вшанування тільки на Меморіалі, й будуть металеві рамки, через які треба проходити».

Серед запланованих на вшанування жертв Голодоморів заходів цього року – уроки пам’яті в школах і вишах, відкриття документальної фотовиставки про історію повстань українців проти сталінської політики колективізації в «Українському домі», прем’єра французького фільму «Голодомор. Забутий геноцид».

Крім того, організатори заходів закликали мовників відмовитись у ці дні від розважального контенту на радіо та телебаченні.