«Це справжня українсько-російська війна» – мешканці київського будинку з рестораном Лєпса

Вже рік мешканці одного з будинків у центрі Києва засинають під караоке з підвалу, де знаходиться «вокал-бар» Григорія Лєпса. Музику чути навіть на 5-му поверсі. Нещодавно мешканці вивісили на своїх балконах заклики про допомогу.

На рецепшені в ресторані адміністратор Євгенія відмовилась коментувати ситуацію і запропонувала прийти іншим разом, коли буде директор. Де знаходиться куточок покупця, вона теж не повідомила, а про книгу скарг і пропозицій сказала, що вона в іншому приміщенні, яке вже зачинене.

Я подзвонив у випадкову квартиру і дізнався, що оргкомітет протестувальників складається з Павла з 5-го поверху й Яни з 1-го. Вони і розповіли про боротьбу з елітним нічним караоке у будинку №25 по вулиці Льва Толстого.

– Чому вас лише двоє?

Павло: Ми вже рік живемо у таких умовах, й куди тільки не звертались, все без результату, тож багато людей змирилось, може хтось «беруши» собі купив. Тобто люди вже не мають надії, але от плакати, які ми з Яною надрукували за власні кошти, повісити погодились.

– А як вам вдається спати?

Павло: Ми дитину переселили на кухню, бо там хоч не так чути, а в спальні я чую всі слова, які там співають

Яна: А нам не тільки музика заважає, а й те, що літня площадка затуляє вигляд із вікон.

Павло: Так, і парадний вхід вони також заблокували своєю площадкою, власне з неї наші проблеми і почались. Ще восени минулого року тут був інший заклад, який збудував собі цю площадку, вони до речі музикою не заважали. Але десь під будинком прорвало водопровід. Приїхали комунальники і з’ясували, що це якраз під площадкою, але руйнувати її вони відмовились. Хоча, як з’ясувалось, вона була абсолютно нелегальна, й під нею були всі можливі комунікації, включно зі спецзв’язком. Чотири дні ми сиділи без води. Підняли галас у ЗМІ – й площадку частково демонтували. Той ресторан закрився, а на його місці відкрився оцей, вокал-хол, 16 листопада. Було гучне відкриття, сам Лєпс приїздив. Ми ж думали, з ким не буває, погуляють всю ніч, а потім буде спокійніше. Але за весь рік в нас було пару тижнів тиші.

– А що ж міліція, ви її викликали?

Павло: В нас, я думаю, близько 100 викликів міліції через порушення тиші, але вони нічого не роблять. Патрулі кажуть, що їх не пускає охорона, бо приватна територія й без ордера не можна. Але інколи вже міліціонери з машини не виходять – їм офіціантка виносить каву, а адміністратор потім забирає посуд.

– А керівництво міліції?

Павло: Ми звертались не раз й до начальника Голосіївського райвідділку, нам обіцяли вирішити. Особливо після перемоги Майдану назначили нового начальника й він так суворо пообіцяв розібратися. Але потім прийшов мені лист-відповідь, де було сказано, що він провів профілактичну бесіду з адміністрацією й вони гарантували, що більше не будуть шуміти. Я от не знаю, якщо я під дверима райвідділку справлю природню потребу, зі мною теж проведуть бесіду?

Цей же Лєпс кричав, що Крим російський, й музика там лунає відповідна.
Яна

Яна: Це справжня українсько-російська війна, цей же Лєпс кричав, що Крим російський, й музика там лунає відповідна.

А ви звертались до Київської міськадміністрації? Чи Авакову на фейсбук пробували писати?

Павло: Ні, у фейсбуці ми не писали, але багато куди скаржились, всі кажуть, що це незаконно, але вдіяти нічого не можуть. Ми звертались й до депутатів, Ляшка, наприклад.

Яна: Мені управляюча ресторану пропонувала за їх гроші зняти собі квартиру десь в іншому місці, але я хочу жити в себе вдома.

Коли я навідався до ресторану вдруге, то директора знову не було. Адміністратор запропонувала залишити свій номер телефону, щоб мені могла передзвонити піар-менеджер закладу і все пояснити. Щодо книги скарг і пропозицій охоронець сказав, що вона в Податковій адміністрації на «перепрошивці». Випадково я побачив жінку передпенсійного віку, яка виявилась управляючою ресторану. Людмила сказала, що куток покупця і книга скарг на місці, що до них кожного тижня приходить перевірка і всі документи в порядку, але будь-кому показувати вони їх не будуть. Київське міське управління міліції не надало жодної відповіді у 5-денний термін.

За кілька днів до річниці ресторану над входом у підвал змінили вивіску – тепер караоке називається «Вокал хол EL centro». А Павло та Яна таки написали міністру внутрішніх справ Арсену Авакову у фейсбук. Того ж вечора до ресторану приїхала дюжина міліціонерів й останні два дні мешканці сплять спокійно.