Громадськість та влада вперше за п’ять років відзначать річницю Голодомору разом

У Києві презентували програму заходів до річниці Голодомору 1932-33 років в Україні, що триватимуть з 18 до 20 і 22 листопада. Вперше за останні п’ять років до її підготовки, окрім громадськості, долучилося Міністерство культури.

Серед запланованих подій – урок пам’яті в Меморіалі жертв Голодомору, відкриття документальної фотовиставки про історію повстань українців проти сталінської політики колективізації в «Українському домі» та прем’єра французького фільму «Голодомор. Забутий геноцид». Повну програму можна переглянути на сайті Громадського комітету із вшанування пам’яті Голодомору-геноциду.

Крім того, організатори закликали мовників відмовитись від розважального контенту на радіо та телебаченні у ці дні.

«Ми не маємо перетворювати цю тему у плач і сльози, хоча вона однозначна болюча і жахлива. Але ми маємо показати, що у цій трагедії є момент об’єднання», – зауважила волонтер Громадського комітету Олена Подобєд-Франківська.

День пам’яті жертв Голодомору традиційно відзначають у четверту суботу листопада. Водночас Днем гідності і свободи указом президента стало 21 листопада. В цей день також заплановано низку заходів, серед яких Народне віче за участі музикантів, що виступали під час протестів, читання на літературній сцені та покази фільмів групи «Вавилон 13».