МЗС викликає посла Сербії через «спостерігачів» із владних сил на сепаратистських «виборах»

До Міністерства закордонних справ сьогодні викликали посла Сербії в Україні через участь «спостерігачів», членів сербських політичних партій, на сепаратистських «виборах» у частині Донбасу, повідомили в міністерстві.

На цій зустрічі «сербській стороні було роз’яснено позицію України» щодо цієї участі, мовиться в повідомленні.

Раніше сьогодні на брифінгу речник МЗС Євген Перебийніс, серед іншого, окремо наголосив на участі у «спостереженні» за незаконними «виборами» на Донбасі депутата сербського парламенту Владимира Джукановича. Серед усіх так званих «спостерігачів» він чи не єдиний представник провладної партії, а саме Сербської прогресивної партії, яку очолює прем’єр-міністр Сербії, а засновником є президент, звернув увагу речник. Також, за його словами, серед спостерігачів був іще однин член цієї партії Бронислав Блажич, хоча він і не є депутатом парламенту

«Толерування таких дій із боку найвищого політичного керівництва Сербії є відверто недружнім кроком щодо України, суперечить задекларованій офіційним Белградом позиції щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету нашої держави і є неприйнятним для держави, яка головуватиме в ОБСЄ наступного року», – наголосив речник МЗС.

Раніше сьогодні в МЗС Угорщини вже відмежувалися від участі угорського «спостерігача», представника однієї з ультрарадикальних партій, у сепаратистських «виборах».

Учора Міністерство внутрішніх справ повідомляло, що встановило особи іноземних «спостерігачів» на «виборах» сепаратистів у частині Донбасу. «За оцінками експертів, так звані «спостерігачі» є представниками найбільш одіозних антидемократичних політичних сил у своїх країнах. МВС заявляє про неприпустимість участі іноземних громадян у незаконних процесах, що відбуваються на контрольованих бойовиками та іноземними найманцями територіях. МВС визначає данні дії іноземних громадян як протиправні», – заявили в міністерстві.

Позавчора, в день «виборів», у МЗС уже попереджали, що самопроголошені «спостерігачі» за сепаратистськими «виборами», представники маргінальних політичних сил кількох країн, своїм приїздом у Донецьку та Луганську області порушили законодавство України, і це матиме для них відповідні правові наслідки.