Українські військові покинули 32-й блокпост – «Армія SOS»

Українських військових, які утримували 32-й блокпост біля села Смілого на Луганщині, бойовики випустили із оточення. Про Радіо Свобода повідомив активіст громадської ініціативи «Армія SOS» Юрій Касьянов.

«Російські воєначальники поставили умову, щоб до 12-ї ночі вони всі звідти вийшли, інакше – їх всіх там роздовбають. Наскільки я розумію, наше командування вирішило не проводити операцію по розблокуванню, а погодилося на вимоги сепаратистів», – каже Касьянов.

Про це на своїй сторінці у Twitter написала також журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко.

«Всі, що були на 32-му, вийшли з боєприпасами і з важкою технікою. Уже минули 31-й блокпост», – написала Станко.

За повідомленнями журналістів і активістів, раніше у понеділок українським військовим дозволили забрати тіла загиблих. За інформацією Станко, вдалося забрати тіла 4 загиблих. З них – троє «айдарівців» та один із командирів Національної гвардії. Також, за її словами, бійці забрали останки ще 5–6 загиблих. Після того вдень у понеділок вони повернулися на блокпост.

Офіційного підтвердження чи спростування цієї інформації наразі немає.

Спеціальна спостережна місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила в суботу результати роботи своїх спостерігачів за попередні дні, в яких мовиться, що блокпост українських військ у селі Смілому Луганської області був в оточенні сепаратистів станом на 21 і 23 жовтня.

Становище в цій місцевості різко загострилося в середині місяця після наступу сепаратистів. Відтоді ЗМІ і користувачі соцмереж багато разів заявляли, що два блокпости, 31-й і 32-й, опинилися в оточенні. Силовики попередніми днями щоразу заперечували факт оточення. Зокрема, 20 жовтня у прес-центрі АТО заявляли, що бойовики, які блокували українські блокпости біля Смілого, «розсіяні та відступили», а 22 жовтня – що на цей блокпост «організована доставка боєприпасів, продуктів харчування, питної води». Останніми ж днями вони не коментують повідомлень про оточення, а лише повідомляють, що становище на 32-му блокпості «без змін».