Міжнародні правозахисники закликають нову владу прискорити реформи

Міжнародні правозахисники закликають новий український парламент та уряд прискорити запровадження глибоких реформ судочинства та системи кримінального законодавства. Про це йдеться у заяві Міжнародної федерації з прав людини і Центру громадянських свобод.

На думку правозахисників, це дозволить забезпечити ефективне розслідування порушення прав людини під час подій на Євромайдані і нинішнього конфлікту на Донбасі, а також дозволить розширити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Україні та сприятиме ратифікації Римського статуту.

«Права людини є понад усе. Це було одне з гасел Євромайдану. Найбільші акції протесту були чітко орієнтовані на захист прав людини. Люди протестували проти побиття міліцією студентів і проти застосування судів та прокуратури, як інструментів тиску. Новий парламент є відповідальним за виконання цих соціальних вимог», – зазначила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

«Новий український уряд має продемонструвати високі стандарти роботи і залучення громадянського суспільства на рівних засадах до процесу здійснення реформ», – наголосила Толекан Ісмайлова.

Наразі ЦВК опрацювала понад 75% електронних протоколів дільничних виборчих комісій. Згідно з цими підрахунками, 5-відсотковий бар’єр, необхідний для проходження у парламент, долають шість політичних сил.

«Народний фронт» отримує 21,93%, партія «Блок Петра Порошенка» – 21,5%, «Самопоміч» – 11,1%, «Опозиційний блок» – 9,63%, Радикальна партія – 7,39%, «Батьківщина» – 5,67%.

Дострокові вибори до Верховної Ради України відбулися 26 жовтня.