Росія фальсифікує «мінські угоди», блокуючи місію ОБСЄ

Президент Росії Володимир Путін

Росія, виправдовуючи відмову розширити місію ОБСЄ на кордоні з Україною, послалася на «мінський протокол» – який, всупереч твердженню представника Москви, вимагає й її участі у врегулюванні в частині Донбасу.

Запрошення Росією прикордонної місії ОБСЄ на два пункти на кордоні з Україною було жестом доброї волі, тому заяви, що Москва щось блокує, недоречні – так заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін, коли заблокував пропозицію розширити мандат цієї місії.

Як повідомила в четвер прес-служба МЗС Росії, Келін, виступаючи на засіданні Постійної ради ОБСЄ, стверджував, ніби «мінський протокол» у його 4-му пункті стосується спостереження тільки за українським боком кордону. А про це, сказав він, уже треба домовлятися не з Росією, а з «ополченцями», як у Москві називають проросійських збройних сепаратистів в Україні.

Рішення в Постійній раді ОБСЄ ухвалюються консенсусом представників усіх 57 країн-членів. Таким чином, без згоди Росії в ОБСЄ змогли тільки ще на місяць продовжити в середу нинішній мандат спостережної місії на двох російських пунктах пропуску на кордоні з Україною – «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області.

При цьому Росія відмовилася погодитись на розширення цієї місії й на інші пункти пропуску, як то пропонувала Швейцарія, що нині головує в організації. Крім того, Росія заветувала й прохання дещо збільшити кількість спостерігачів, щоб зменшити навантаження, яке припадає на кожного з цих людей.

Росія бачить у «мінському протоколі» протилежне написаному

Виступаючи в ОБСЄ, представник Росії заявив про «мінські домовленості», які були укладені за посередництва Організації з безпеки і співпраці в Європі і добре відомі в цій організації, пряму неправду, ніби Москва не зобов’язувалася сприяти контролеві за кордоном із Україною.

Адже укладений у Мінську 5 вересня протокол про мирне врегулювання в частинах Донбасу прямо передбачає «забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Російської Федерації».

У світі вже багато разів звертали увагу, що в той час як Україна робить багато на виконання цього протоколу й подальшого меморандуму, теж укладеного в Мінську 19 вересня, Росія не виконує своїх зобов’язань, узятих за «мінськими домовленостями».

США захищають «мінські домовленості» від російських тлумачень

Цього разу їй про це нагадали США, про що повідомила їхня місія при ОБСЄ.

Данієл Бер

Постійний представник США при ОБСЄ Данієл Бер висловив жаль із приводу кроку Росії. За його словами, така постійна обструкція з боку Росії є для неї ще однією згаяною можливістю доповнити свої слова діями і зробити внесок у деескалацію.

Місія США звернула увагу, що нині спостерігачі стежать у двох пунктах пропуску лише за одним кілометром із сотень кілометрів непідконтрольного Києву українсько-російського кордону. Її голова нагадав, що насправді пункт 4 «мінського протоколу» від 5 вересня визначає чітку роль ОБСЄ в моніторингу і верифікації на обох боках українсько-російського міжнародного кордону і у створенні зони безпеки у прикордонних зонах України й Росії.

Він також закликав Росію виконати і цей, і інші пункти «мінських домовленостей», а саме вивести з України своїх військових і важкі озброєння і повернути всіх заручників.

А радник місії США при ОБСЄ Дженніфер Босворт звернула увагу, що необґрунтовані обмеження з боку Росії на роботу місії викликають занепокоєння – адже місія не зможе відстежити, до якої міри сама Росія бере участь у створенні потоку нелегальних озброєнь, іншого постачання і бійців на підтримку сепаратистів на Сході України. Також місія не зможе підтвердити, що Росія почала вживати заходів, щоб зупинити цей потік, додала вона.

Не дозволивши розширити нинішній мандат і на інші пункти пропуску і частини кордону між ними, Росія викликає серйозні сумніви у своїй рішучості виконати цей критично важливий пункт «мінського протоколу», наголосила представник США.

Київ: Росія самотня у своєму блокуванні

Так само і в Києві засудили те, що єдиною країною, яка заблокувала розширення мандату та збільшення чисельного складу прикордонної місії, виявилася Росія.

Така позиція є свідченням неготовності і небажання Росії здійснювати практичні кроки на виконання «мінських домовленостей», а саме забезпечити дієвий контроль на кордоні, щоб зупинити потік в Україну з території Росії військової техніки, озброєння та персоналу на підтримку дій незаконних збройних формувань, мовиться в заяві МЗС України.

Росія блокує вже не вперше і все говорить про «добру волю»

Це вже не вперше Росія блокує в ОБСЄ ініціативи посилити спостереження на її кордоні з Україною в місцях, які нині контролюють сепаратисти. Так сталося і три місяці тому, 24 липня, коли схвалювали дотеперішній тримісячний мандат прикордонної місії.

Тоді постійний представник США при ОБСЄ теж висловлював глибоке розчарування, що Росія, всупереч проханням розширити географічний обсяг місії, пішла тільки на мінімальні кроки – вона погодилася прийняти спостерігачів тільки на дві точки на своєму кордоні. Таким чином, Росія обмежила поле діяльності спостерігачів кількома сотнями метрів із загалом майже двох тисячі кілометрів цього кордону з Україною. І це в той час, коли сама Росія продовжувала передавати озброєння через цей кордон, наголосив Данієл Бер.

Міністерство закордонних справ України тоді заявило, що позицію Києва про необхідність моніторингу всього кордону, а не тільки двох пунктів пропуску, поділяє більшість держав-учасниць ОБСЄ, що й засвідчила дискусія на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

У Росії ж теж говорили тоді тільки про свою «добру волю». Натомість МЗС Росії звинуватило тоді Україну, США, а також Канаду в тому, що вони «перешкоджали досягненню консенсусу, намагалися вносити в рішення елементи, що не стосуються справи, …спотворюючи суть російської ініціативи».

Україна ще з початку літа втратила контроль над значною частиною свого кордону з Росією, лінію якого з українського боку захопили збройні сепаратисти. Київ рішенням Кабінету міністрів оголосив закритими пункти пропуску на захоплених ділянках. Росія за міждержавною угодою була зобов’язана закрити ці пункти зі свого боку. Натомість російська сторона весь цей час продовжує незаконну діяльність своїх пунктів пропуску.