Посварити греко-католиків і православних в Україні нікому не вдасться – глава УГКЦ

Глава УГКЦ Святослав Шевчук

Львів – Росія зацікавлена в тому, щоб розпалити в Україні міжконфесійний конфлікт – перенести протистояння між українським суспільством і зовнішнім агресором на релігійний ґрунт. Однак посварити релігійне середовище нікому не вдасться, заявив у четвер у Львові глава УГКЦ Святослав Шевчук. Він приїхав до міста Лева на зустріч східних католицьких єпархій Європи та на вшанування 25-ліття виходу Української греко-католицької церкви з підпілля.

Нині в Україні панує порозуміння між церквами і релігійними організаціями, якого не було протягом останніх 25 років, вважає глава УГКЦ Святослав Шевчук. Однак така ситуація не всім подобається, тому є зацікавлення у міжконфесійному конфлікті.

Іларіон Алфєєв

Як приклад, на останньому Синоді католицьких єпископів у Римі на тему сім’ї, в якому брали участь і представники православної церкви, митрополит Російської православної церкви Іларіон Алфєєв звинуватив УГКЦ у розпалюванні громадянської війни в Україні, заперечив право існування УГКЦ, звинуватив греко-католицьке духовенство у спілкуванні з представниками неканонічних церков, що, на його думку, завдає непоправних страждань православній спільноті Московського патріархату.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук вважає, що російська церква вкотре агресивно атакувала греко-католицьку церкву.

«УГКЦ святкує 25 років нашої свободи і за 25 років риторика з боку нашого північного брата цілковито не змінилась. Сам факт існування нашої Церкви становить виклик. Хтось хоче перенести те протистояння, яке є в Україні, на релігійний ґрунт і таким чином розпалити міжконфесійний конфлікт», – наголосив глава УГКЦ Святослав Шевчук.

За словами предстоятеля греко-католиків, виступ російського митрополита викликав негативну реакцію у присутніх на Синоді і, зокрема, у папи Римського.

Главу УГКЦ не зрозуміли

Святослав Шевчук прореагував на слова російського митрополита в інтерв’ю католицькому медіа, де, каже, намагався пояснити, у чому полягають контакти УГКЦ із православною церквою, зокрема з УПЦ Київського патріархату. Натомість найбільшу реакцію в Україні викликали його слова про те, що ні для кого не є секретом, що «єдиною канонічною Православною церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ’ям, є Українська православна церква в єдності з Московським патріархатом. Існують й інші православні церковні спільноти, які в часи незалежності України, у різний час та з різних причин відлучилися від цього патріархату; їх інші Православні церкви вважають неканонічними».

Чимало вірних і духовенство УПЦ Київського патріархату слова предстоятеля УГКЦ про УПЦ (МП), як єдиної канонічної Православної церкви в Україні, сприйняли негативно.

«Якщо хтось до кінця поцікавиться, що ж справді я відповідав, я намагався, навпаки, захистити і пояснити, у чому полягають наші контакти. Я хочу підкреслити, що ми з глибокою повагою відносимось до всіх конфесій, зокрема до всіх православних церквов. Ми поважаємо православну сторону такою, якою вона є. Такого типу коментарі не повинні вносити неспокій із жодного боку. Ми маємо дбати, щоб наші стосунки поглиблювались», – зазначає Святослав Шевчук.

Релігійний спокій в Україні дратує Росію

Релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що УГКЦ має чітко пояснити позицію церкви, пояснити православним вірним УПЦ КП слова предстоятеля. Бо вважає, що склалась неприємна ситуація. Адже Майдан у Києві зробив фантастичну річ: сконцентрував усі конфесії. А тому Росія намагатиметься розпалити в Україні міжрелігійні чвари і маніпулюватиме думками і словами, зокрема.

Андрій Юраш

«Коли в Україні все спокійно у релігійному плані, то треба згадати міфи, які не відповідають історичним реаліям. Це не стільки на Україну розраховано, як це треба для світу, щоб організувати розбрат і розсварити церкви», – зауважив експерт.

Москва робитиме все можливе, щоб православні українці не об’єдналися в одну Церкву, а для цього вона використовує свій вплив на світове православ’я, так вважає предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет, про що він сказав на брифінгу 22 жовтня. За його словами, триває боротьба за першість між Константинополем і Москвою. Патріарх наголосив, що РПЦ створює напругу і зумисно натравлює УГКЦ на УПЦ КП.