Лукашенка не можна вважати «третьою стороною» в українсько-російській війні – білоруський правозахисник

Олесь Бяляцький на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі

Сприйняття президента Білорусі Олександра Лукашенка як третьої, нейтральної сторони в нинішньому російсько-українському конфлікті є ілюзією, заявив сьогодні голова білоруського правозахисного центру «Весна», колишній політв’язень Олесь Бяляцький.

«Російські військові бази, спільна протиповітряна оборона, велетенська економічна залежність, культурна та мовна русифікація, асиміляція білорусів – ось відповідь, на чиєму боці Лукашенко», – сказав Бяляцький на міжнародній конференції «Форум-2000», що відбувається у столиці Чехії Празі.

За його словами, влада Білорусі незалежна тільки до тієї міри, до якої їй дозволяє президент Росії Володимир Путін.

Голова правозахисного центру «Вясна» колишній політв'язень Олесь Бяляцкий і кубинська дисидентка Еані Санчес на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі

Керівник «Весни» попередив про небезпеку «азербайджанізації» Білорусі – ситуації, коли Азербайджан, де є політв’язні і немає вільної преси та виборів, головує в Раді Європи, організації, створеній для захисту прав людини і основних свобод. «Диктатори завжди знаходять, чим торгувати: ресурсами, нафтою, транзитом, геополітичне розташуванням країни», – сказав білоруський правозахисник, нагадавши, що в Білорусі, як і раніше, перебувають за гратами політв’язні.

Олесь Бяляцький вважає, що причини російського вторгнення в Україну в тому, що російське керівництво відчуло небезпеку після того, як український народ скинув корумповану владу. «Я точно знаю, яка Україна влаштовувала б Росію і Путіна – така, як сьогоднішня Білорусь, несамостійна ні політично, ні економічно диктатура. Така, як Білорусь, де не чути голосу придушеного народу і незалежність якої примарна і слабка».

Наприкінці промови Олесь Бяляцький закликав до об’єднання людей, які міркують у категоріях демократії, свободи і прав людини – адже недемократичні режими активно допомагають один одному, і тому потрібно боротися проти «інтернаціоналу диктатур», сказав правозахисник.

«Форум-2000» проводять у Празі від 1997 року, коли такий захід ініціював перший президент Чехії Вацлав Гавел. Відтоді форум збирає впливових політиків, економістів, громадських діячів, філософів та богословів із різних країн світу.