Шотландський референдум: суперечки вдома і несподівані друзі

У Шотландії, яка у четвер, 18 вересня, йде на референдум щодо своєї незалежності, сили сторін доволі близькі. Поділ проходить іноді всередині однієї родини. А поки шотландці ведуть останні суперечки, про підтримку їхньої незалежності надходять заяви з таких місць, як Абхазія чи Крим – там твердять про подібність ситуації, хоча вона принципово відмінна.

Можна прожити разом усе життя – і з’ясувати, що в подружжі нема згоди, чи має твоя земля стати незалежною країною. 69-річна Верна і 71-річний Ронні Вілсони – якраз таке подружжя. Вони не змогли переконати одне одного. Обидва вже проголосували достроково: він за, вона проти. Але, кажуть пенсіонери, можна жити разом і з різними поглядами на світ.

«Я – категорично проти, і ніхто мене в іншому не переконав», – каже Верна. Чому проти? «Причин багато. Головна – в тому, що, як на мене, сказати «ні» надто ризиковано. Якщо переможе «так», це вже назавжди. А якщо буде «ні», ми будемо ще мати шанс іншого разу. Ось це головне. Не люблю я ризикувати. От мій чоловік любить, він сам це визнає», – вважає Верна Вілсон.

Ронні не згоден.

«Якщо проголосуємо «ні», нам скажуть: «а тепер геть назад до своєї клітки», – каже він.

А на закиди щодо того, чи втримається самостійна Шотландія, Ронні Вілсон відповідає твердо: «Не сумніваюся, що ми впораємося. Навіть якщо немає стільки тієї нафти, про яку каже одна з партій, є багато чого іншого. Ми маємо багато інших ресурсів. І, як на мене, краще ми самі зробимо якісь помилки, ніж їх нам накинуть інші».

Це подружжя вже визначилося – кожен по-своєму. Хтось іще сперечається.

В Абхазії думають, що шотландський референдум допоможе

А хтось тим часом у далеких від Британії краях, де, на відміну від можливого майбутнього Шотландії, сепаратисти захопили владу незаконно, каже, що щиро підтримує шотландську незалежність. Наприклад, в Абхазії – сепаратистському регіоні Грузії, який вважає себе «незалежною державою».

«Міністр закордонних справ» фактичної сепаратистської влади Абхазії Іраклі Хінтба стверджує: «Реалізація права на самовизначення є однією з найважливіших тенденцій сучасного розвитку. І думаю, що коли в Європі змінюються мирним шляхом кордони, виникають нові держави, – це той чинник, який має впливати на громадську думку на Заході, щоб інакшим чином подивитися на Абхазію, на Південну Осетію».

Посадовець не став уточнювати принципову різницю: референдум у Шотландії відбувається у правовому полі Великої Британії. Абхазія ж за останні чверть століття самочинно проголошувала свою «незалежність» від решти Грузії вже тричі – щоразу цілком незаконно.

Крим теж посилається на Шотландію

Іще гірше з Кримом, який Росія на підставі нелегального «референдуму» анексувала до свого складу. Але й на півострові намагаються пристосувати своє становище до шотландського.

Нинішній керівник російської окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов вважає, що в разі визнання країнами світу референдуму в Шотландії «це буде означати, що й Крим має бути визнаний ними автоматично, без будь-яких питань і сумнівів».

«Мені цікаво просто подивитися, як будуть діяти лідери західних держав, якщо шотландці більшістю проголосують за свою незалежність – що вони, будуть санкції застосовувати, з гармат їх розстрілювати?» – спекулює він.

Адже через визнану більшістю міжнародної спільноти цілковиту незаконність анексії українського півострова Росія, і, зокрема, Крим зазнають санкцій низки країн світу. У випадку Шотландії все буде цілком інакше.

Матеріал підготували: Kathleen Moore, Анаїд Ґоґорян, Сергій Драчук.