«Російський конвой» поїхав в Україну без супроводу Червоного Хреста – прикордонники

Вантажівки із російського «гуманітарного конвою» розпочали рух на територію України, при цьому українська прикордонно-митна група була блокована в російському пункті пропуску «Донецьк». Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Рух розпочато об 11:20 без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та ігноруючи досягнуті домовленості щодо оформлення вантажу», – йдеться в повідомленні.

За даними прикордонників, українська сторона розпочала прикордонно-митне оформлення осіб, транспортних засобів першої частини колони гуманітарного вантажу із 14:00 до 21:00 21 серпня в пункті пропуску «Донецьк» (Росія) на в’їзд в Україну.

«Всього оформлено 34 особи на 34 транспортних засобах. Загальна вага – 268 020 кг. Автомобілі завантажені на дві третини від можливості, середня вага вантажу на одне авто – 8 375 кг. Характер вантажу: продукти харчування – 32 автомобіля (гречана крупа, рис, цукор, вода), 2 автомобіля – з медичними виробами», – заявили в прикордонслужбі.

Проте МЗС Росії розповсюдило заяву про начебто затягування процесу оформлення вантажу українською стороною і заявило про самостійну доставку вантажу в Луганськ, додали у відомстві.

Раніше в російському МЗС заявили, що перші вантажівки із російського «гуманітарного конвою» зайшли на територію України після тижня очікування на кордоні. У МЗС заявили, що «усі причини, з яких Україна відкладала ввезення вантажу, вичерпалися».

За даними агенції Reuters, вантажівки супроводжують проросійські бойовики.

Україна висловлювала занепокоєння, що російський конвой може бути використаний для поставки зброї бойовикам.