Звідки Донбасу чекати реальної допомоги?

Бронетранспортер з російським прапором в Донецьку, 1 липня 2014 року

Зустріч високого рівня з координації зусиль фінансових донорів, готових допомогти Україні, відбулася 8 липня у Брюсселі. Її провела Європейська комісія. Ті, хто готовий сьогодні не словом, а ділом і грошима допомогти Україні, визначилися спільно з українським урядом зі своїми пріоритетами. З-поміж них чи не головними у найближчій часовій перспективі є відбудова й повернення Донбасу до повноцінного мирного життя.

Організатори зустрічі з координації міжнародних фінансових донорів, які можуть підтримати Україну, пояснюють, що це лише перший крок. Ця зустріч передуватиме великій конференції донорів та інвесторів для України, що може відбутися вже цієї осені, ймовірно, у листопаді. Представники міжнародних фінансових установ, ЄС, США, Канади та інших країн Заходу визначилися з пріоритетами підтримки України. Одним із головних, за словами єврокомісара з питань розширення та політики сусідства Штефана Фюле, є відновлення Донбасу.

Ми обговорюємо питання, як координувати зусилля фінансових донорів, щоб допомогти Україні в цей складний період її історії
Штефана Фюле

Штефан Фюле

«Це вперше на такому високому рівні ми обговорюємо питання, як координувати зусилля фінансових донорів, щоб допомогти Україні в цей складний період її історії. Допомогти як із втіленням Угоди про асоціацію, так і з відновленням Донбасу, який сьогодні роздирає конфлікт», – пояснив Фюле в коментарі Радіо Свобода.

Щоправда, поки що в ЄС не озвучують жодних конкретних цифр можливої допомоги Донбасу. Просять почекати осені. Раніше представники українського уряду неодноразово таки називали конкретну цифру коштів, що можуть спрямувати на відбудову сходу, ­­– 1,5 мільярда євро.

Україна просить донорів допомогти облаштувати східний кордон і забезпечити роботою схід

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у Брюсселі закликав міжнародних фінансових донорів допомогти з оснащенням східного кордону України й створити робочі місця для жителів сходу, не в останню чергу, сприяючи адаптації продукції тамтешніх підприємств до вимог ЄС.

Ми не розділяємо країну на схід та захід. Ми говоримо про відновлення економічної потужності та спроможності України в цілому
Володимир Гройсман

Володимир Гройсман

«Ми не розділяємо країну на схід та захід. Ми говоримо про відновлення економічної потужності та спроможності України в цілому, з одного боку. З іншого боку, ми розуміємо, що та агресія, зокрема й економічна, і закриття традиційних ринків, особливо для територій сходу України і його виробничого комплексу, буде потребувати нестандартних рішень з боку наших європейських партнерів і відкриття європейських ринків для нашої продукції», – заявив Володимир Гройсман.

Донбасу потрібна дерегуляція й інвестиції, а не федералізація – експерти

У цій зустрічі взяли також участь представники міжнародних фінансових інституцій. Вони виклали своє бачення того, що потрібно робити, щоб залучити на Донбас у перспективі іноземні інвестиції. Адже дуже довго в цьому регіоні домінував суто олігархічний капітал. Прикметно, що, пояснюючи, як цього домогтися, фінансисти говорять зовсім не про федералізацію чи мовне питання. Для стабільних та високих зарплат важливе зовсім інше, пояснює директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан.

Найважливіше – це подолати корупцію. Крім того, дуже важливо зменшити витрати на ведення бізнесу
Чімяо Фан

«Найважливіше – це подолати корупцію. Крім того, дуже важливо зменшити витрати на ведення бізнесу, здійснити дерегуляцію, позбувшись великої кількості непотрібних дозволів та інспекцій. І, нарешті, потрібно розвивати інфраструктуру, що відповідає потребам бізнесу», – наголошує Чімяо Фан.

Україна та ЄС визначилися зі спільними пріоритетами для фінансування: східний кордон, робочі місця для жителів сходу, енергетична ефективність та підтримка сільського господарства. Росія у цій зустрічі участі не брала, хоча початково Євросоюз пропонував залучити її до цього. Проте, як пояснило Радіо Свобода дипломатичне джерело, Україна таку пропозицію не підтримала. Російські пріоритети щодо України мають сьогодні протилежну природу тому, про що домовлялися донори та український уряд у Брюсселі.