ДЕЗА ДНЯ, 2 липня. ЗМІ Росії: Нацгвардія України використовує хімічну зброю

Російські державні ЗМІ продовжують поширювати інформацію про те, що українська Нацгвардія використовує хімічну зброю під час проведення антитерористичної операції на сході країни. А російський інтернет-портал LifeNews водночас повідомляє, що в Києві представники самооборони влаштували бійку, щоб з’ясувати, хто з них «більший герой Майдану».

Російський державний телеканал «Первый» повідомив про те, що українська Нацгвардія використовує хлорні бомби під час боїв із сепаратистами з угруповань «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які Україна визнала терористичними організаціями.

На кадрах, які показує телеканал, видно чоловіка з пов’язкою на очах, який лежить у ліжку. На цьому тлі жінка-лікар розповідає про його стан. За її словами, у чоловіка «болить все».

«Йому постійно дають обезболюючі. Найбільше його турбують очі. Окрім того, йому боляче видихати, – розповідає лікар. – За його загальним станом у нього отруєння чимось хімічним. Судячи з усього, похідним хлором».

Журналіст телеканалу визнає, що офіційного підтвердження використання хімічної зброї українською армією немає. Однак, зразки ґрунту, де впали снаряди, а також їх уламки вже відправлені на експертизу в Донецьк.

Хоча, так званий «міністр оборони» «ДНР», російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), з яким розмовляв кореспондент російського телеканалу, і без експертизи заявив, що українська армія використовувала хлорні бомби.

Олексій Мельник

Однак, як розповів Радіо Свобода Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, ця інформація – черговий фейк російських ЗМІ.

За його словами, Україна дотримується всіх своїх міжнародних зобов’язань стосовно незастосування, нерозповсюдження і невиробництва хімічної зброї.

«Наскільки мені відомо, у Збройних силах України немає хімічної зброї», – сказав Мельник.

Бійка за престиж

За даними російського інтернет-порталу LifeNews, під стінами Верховної Ради України виникла бійка між представниками самооборони, а саме 17-ю сотнею, яка, на думку порталу, належить народному депутату від фракції «Батьківщина» Сергію Пашинському, і четвертою козацькою сотнею.

«Молоді люди почали з’ясовувати свої відносини на ґрунті того, хто з них більший герой і важливіший на Майдані», – зазначає LifeNews.

Однак, як повідомляє український телеканал «1+1», під стінами Верховної Ради проходив мітинг на підтримку законопроекту, який має дозволити українцям виплачувати кредити за старим курсом у гривні.

За інформацією «1+1», бійка розпочалася через те, що активісти не дозволяли тому самому депутату Пашинському залишити робоче місце. За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ, бійка виникла через конфлікт між мітингувальниками.