Не можете допомогти бронежилетами, допоможіть кров’ю – донори

Кияни здають кров пораненим під час АТО військовим

Київ – Кияни відгукнулися на прохання військових медиків здавати кров для поранених на Сході України бійців. Цьогоріч напередодні Всесвітнього дня донорів крові, що відзначається 14 червня, сотні українців лише у Центральному військовому госпіталі Києва долучилися до донорського руху. Вони розповідають, що останні події в Україні перевернули свідомість людей і що здача донорської крові – це чи не найменше, що можна сьогодні зробити для тих, хто ризикує власним життям, захищаючи Україну.

Парковими алеями на території Центрального військового шпиталю в Києві прогулюються пацієнти. Понад 700 військовослужбовців перебувають тут на стаціонарному лікуванні. На перший погляд, у буднях клініки немає нічого особливого. Але раптом виринають ознаки незвичайного стану речей. Так, на вхідних дверях корпусу, де розташований центр крові, висить оголошення «Прийом продуктів для ранених бійців АТО». Прямуючи далі, можна між іншим дізнатися, що до Харкова летить гелікоптер із пораненими, яких потім доправлять до Києва. На борту – шістнадцятеро військових. Шпиталь готується їх прийняти.

Нині, поміж іншого, там оголосили збирання крові для поранених військових.

Одна з донорів, відпочиваючи у передпокої лабораторії, каже: «Здали кров. Цей час дуже сильно об’єднало людей, перевернуло всю нашу свідомість. Кожен допомагає, чим може: хто кров’ю, хто бронежилетами, хто касками».

Дівчина, яка щойно вийшла після здачі крові, зауважує: «Мені здається, зараз такий момент, що я можу допомогти військовим, здавши кров».

Хтось взяв відгул на роботі, щоб прийти сюди, хтось прочитав оголошення в соцмережах і, маючи вільний час, не вагаючись поспішив до Центру крові Збройних сил України, бо це, за їхніми словами, «найменше, що можна зробити для країни, адже українські вояки роблять для неї сьогодні набагато більше».

Your browser doesn’t support HTML5

«Здати кров – найменше, що можемо зробити для військових» – донори


Заступник начальника Головного військового клінічного шпиталю з клінічної роботи Лев Голик розповів Радіо Свобода, що сам є постійним донором і що ось тільки-но дізнався, як дев’ять медсестер шпиталю здаватимуть кров для військових, крім того, його діти теж долучилися до цієї справи.

Син, якому 26 років, сказав: батьку, я хочу здати кров. Сьогодні дочка, яка працює, привела трьох своїх колег
Лев Голик
«Син, якому 26 років, сказав: батьку, я хочу здати кров. Сьогодні дочка, яка працює, привела трьох своїх колег», – розповів він.

Лікар пояснює, що військовий шпиталь Міністерства оборони має постійну потребу в донорах, але наразі загальний попит на кров, призначену для переливання, зріс, бо постійно на лікування привозять поранених бійців Антитерористичної операції. Отже, всі українці у віці до 60 років, яким дозволяє стан здоров’я, можуть допомогти армії, ставши донорами.

Особливо потрібна кров з негативним резус-фактором – лікар

Начальник Центру крові Збройних Сил України в Центральному військовому шпиталі Києва, Анатолій Замковий зауважує, що лише за один день до Центру звернулися майже 200 людей, готових здати кров для українських вояків. Як наслідок, виникла навіть потреба координації: хтось може здати кров пізніше, якщо буде потреба. Він відзначає, що найактуальніша наразі донорська кров із негативним резус-фактором.

Зараз потрібно особливо кров із негативним резус-фактором. Ми її беремо, а решті донорів даємо телефони, щоб вони дзвонили, уточнювали
Анатолій Замковий
«Ми вирішили пролонгувати патріотичний порив зі збору крові на кілька днів, а то й тижнів. Люди дзвонять, ми уточнюємо, які групи крові нам потрібні, зараз потрібно особливо кров із негативним резус-фактором. Ми її беремо, а решті донорів даємо телефони, щоб вони дзвонили, уточнювали, яка група крові необхідна у певний момент, щоб тоді вони підходили й не було ажіотажу», – пояснює Анатолій Замковий.

Начальник центру крові розповідає, що з-поміж понад півсотні поранених на Сході вояків є пацієнти у тяжкому стані. Одному з них донині перелили вже понад 50 порцій донорської крові, іншому – 25 порцій.

Крім крові, дуже потрібні коляски та ліки для виходу з коми – волонтер

Активістка громадської платформи «Волонтерська сотня» Наталя Воронкова щодня обходить завідувачів відділень шпиталю з тим, щоб з’ясувати, які є потреби й чим можна допомогти. Люди здають кров, підприємці з Володимирського ринку забезпечують смачною їжею, кияни приносять книжки й журнали, але, крім цього всього, зараз дуже потрібні візки для поранених.

Є потреби в каталках, бо хлопці хочуть виходити на вулицю, їм набридло лежати, є потреби в милицях. І є потреби в спеціальному обладнанні
Наталя Воронкова
«Є потреби в каталках, бо хлопці хочуть виходити на вулицю, їм набридло лежати, є потреби в милицях. І є потреби в спеціальному обладнанні: в одного хлопця перелам хребта, у нього є пластина, але до неї треба купити ще гайки та болти. Все разом це коштує 16 800 гривень. Іншому хлопцю робитимуть операцію на нозі, то ми теж купуватимемо пластини», – перераховує Наталя.

До цього додається потреба у так званих вак-системах, які накладають на рани для їхнього швидшого загоєння. Ціна систем – до 70 тисяч гривень. Крім того, сьогодні у військових шпиталях потребують апаратів для зовнішньої фіксації травмованих частин тіла, для цього волонтери шукають спонсорів. Із ліків, за інформацією волонтерів, бракує препарату Пк-мерц, який дається при виході з коми; незмінно актуальним є постачання дексалгіну для знеболювання.

Тим часом у Центрі крові Збройних сил України просять усіх охочих здати донорську кров телефонувати за такими номерами: 098 854 34 07, 521 84 91, 521 84 30.