ДЕЗА ДНЯ, 2 червня. Російські ЗМІ: Пентагон хоче «відірвати» Україну від Росії

Проросійський бойовик біля барикади у Луганську, 1 червня 2014 року

Російський телеканал LifeNews повідомляє в понеділок, що нібито Нацгвардія атакує Луганськ з півдня, хоча, насправді там обороняється український загін прикордонників від атаки з боку удвічі більших сил озброєних сепаратистів. Телеканал «Росія-24» також каже про обстріли Луганська цього ж дня «Правим сектором» та силами Нацгвардії України і стверджує, що помічник міністра оброни США Дерек Шолле хоче зробити населення сходу України безробітними та «відірвати» українську «оборонку» від Росії. Але там ні слова про те, що помічник голови Пентагону, перебуваючи в Києві, назвав «терористичною» діяльність проросійських сепаратистів на сході України.

Російський телеканал LifeNews переконує, що на сході України Нацгвардія України і «Правий сектор» атакують у понеділок місто Луганськ із півдня: «І ось останнє повідомлення з Луганська. Нацгвардія відкрила вогонь по південній частині міста. За словами ополченців, силовики застосовують не лише стрілецьку зброю, а й артилерію».


Хоча, насправді, в південному районі Луганська – Мирному – дислокується гарнізон прикордонної служби України у складі 200 осіб. Ніякої Нацгвардії і, тим більше, «Правого сектору» там немає. Також LifeNews повідомляє, що нібито на території цього загону прикордонники утримують строковиків, що й послужило нібито причиною «вимоги» з боку «ополченців» «відпустити» їх на службу до «армії південного сходу», як телеканал називає озброєні групи проросійських сепаратистів.

Насправді, близько півтисячі бойовиків із так званої «Луганської народної республіки» атакували ще з ночі неділі прикордонний загін в районі Мирний за допомогою стрілецької і важкої зброї, і ця атака на прикордонників тривала й у понеділок. Та й добре відомо також, що вояків строкової служби в українських прикордонних військах немає.

«Росія-24»: помічник міністра оборони США вимагає, щоб «Україна відвернулася від Росії»

Цілодобовий мовник Кремля, телеканал «Росія- 24», заявляє устами свого кореспондента в Києві, що помічник міністра оброни США з міжнародних питань Дерек Шолле приїхав сюди нібито з метою «відірвати Україну від Росії»: «Як сьогодні підтвердив Шолле, він наполягає, щоб Україна повернулася до Америки, відвернувшись від Росії. Відомо, що російські підприємства військово-промислового комплексу є нині головними замовниками для українських підприємств ВПК. Так ось, американські фахівці наполягають на тому, щоб тепер ці військові замовлення перенаправлялися до США».

Хоча, насправді, головна мета візиту Шолле до Києва – вивчення можливостей посилення безпеки України на сході, де, за словами заступника міністра оброни США, «Росія веде дестабілізаційну діяльність» і підтримує там «терористичні сили».

Помічник голови Пентагону також заявив, що «США не визнають окупацію Росією Криму та засуджують втручання Москви в українські справи». Але про головні причини візиту американських посадовця до Києва телеканал «Росія-24» так нічого не сказав.

До того ж, Дерек Шолле також сказав у Києві, що США розглядають – як один із можливих кроків у допомозі України – сприяння у частковій диверсифікації якихось галузей ВПК України, коли Росія, за вказівкою Путіна, вже зупинила співпрацю з більшою частиною підприємств української оборонки.

ЗМІ Росії, зокрема телеканали Кремля – «Росія-1» та LifeNews – не гребують навіть фейками щодо української спортсменки-біатлоністки, заступника міністра молоді і спорту України Олени Підгрушної, яку голова так званого «народного фронту Новоросії», якийсь Долгов, «зробив» снайпером «на заробітках» у Слов’янську, де нібито, за його твердженнями, Підгрушна «відстрілює» сепаратистів. Хоча сама спортсменка заперечила це і назвала «маячнею» російської пропаганди. Та й численні свідки бачили Підгрушну постійно в Києві.