Газові переговори Україна-Росія-ЄС: перший раунд без результатів

Комісар ЄС із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – Газові переговори ЄС, України та Росії триватимуть до кінця травня. Перший раунд тристоронніх перемовин, який у п’ятницю пройшов у Варшаві, не приніс результатів. Російський міністр енергетики Олександр Новак твердить, що Росія вимагатиме від України передоплати за газ. Москва навіть готова зупинити постачання блакитного палива українцям, якщо ті не забезпечать попередніх оплат. Український міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що Україна звернеться до Стокгольмського арбітражного суду з позовом проти «Газпрому» з приводу необґрунтовано високої ціни на газ.

Ґюнтер Еттінґер, комісар ЄС із питань енергетики, твердить, що Євросоюз не погодиться на російську політику «поділяй і володарюй» в енергетичній сфері. Про це він заявив у Варшаві перед зустріччю з українським та російським міністрами енергетики.

Під час спільної прес-конференції з польським прем’єром Дональдом Туском, Еттінґер говорив, що ЄС солідарний з Україною, особливо у теперішній складній ситуації. За словами євросоюзного комісара, потрібно створити загальноєвропейську газову інфраструктуру, що повинна охопити Україну, Грузію та балканські держави. За його словами, Європа мусить диверсифікувати постачання газу й купувати його також із Алжиру, Лівії, Норвегії та Катару.

Після зустрічі з українським міністром Юрієм Проданом та російським Олександром Новаком Ґюнтер Еттінґер висловив своє занепокоєння долею газопостачання до ЄС та України. Єврокомісар нагадав, що українська сторона хоче платити за російський газ 268,5 доларів за тисячу кубометрів, оскільки така ціна передбачена контрактом. Натомість «Газпром» вимагає 485 доларів, аргументуючи тим, що дотеперішню знижку в ціні скасували, згідно з тим же договором. Еттінґер зазначив, що сторони гарантували безперебійне постачання газу до кінця травня, тож упродовж цього місяця потрібно вирішити всі спірні питання.

Ціна газу дискримінаційна – Продан

У свою чергу Юрій Продан заявив, що в травні Україна звернеться до Стокгольмського арбітражного суду з позовом проти «Газпрому». Він назвав ціну в 485 доларів неринковою та дискримінаційною. Продан пояснив, що позов стосуватиметься передусім ціни газу. Утім, каже він, в суді виникне також питання заборгованості України за російський газ, оскільки значна сума боргу спричинена саме неринковою ціною.

Україна готова сплачувати справедливу ринкову ціну, але не готова сплачувати ту дискримінаційну, необґрунтовану
Юрій Продан


«Україна готова сьогодні сплачувати справедливу ринкову ціну, але вона не готова сплачувати ту дискримінаційну, необґрунтовану економічно ціну, яку запропонував «Газпром» – сказав Продан. Міністр додав: «Я хотів би також наголосити, що проведені переговори і консультації, а також досягнуті домовленості в жодному разі не означають, що Україна погодилась на ті незаконні дії, які російська сторона здійснила у Криму та продовжує здійснювати на Сході України».

Із червня можливе обмежене постачання газу в Україну – Новак

Олександр Новак, міністр енергетики Росії твердить, що український борг «Газпромові» постійно зростає й становить 3,5 мільярди доларів. За словами Новака, за останні два місяці українська сторона взагалі не платила за отриманий газ. Якщо Україна не погасить заборгованість, говорить Новак, то 16 травня «Газпром» зобов’яже українську сторону до передоплати. Російський міністр погрожує: «Якщо до 31 травня не буде здійснено передоплати за червень, то «Газпром», згідно з контрактом, обмежить постачання газу в Україну, або ж забезпечить постачання газу в тому обсязі, за який буде заплачено до 31 травня».

Новак згадав про перший, отриманий Україною, транш позики з Міжнародного валютного фонду. Він вважає, що частина цих грошей повинна бути призначена на погашення боргу «Газпромові». Журналісти поцікавилися думкою Олександра Новака щодо реверсного постачання російського газу з держав ЄС в Україну. За його словами, ймовірні реверсні поставки в Україну Росія вважатиме незаконними. Новак каже, що в разі реалізації таких проектів, російська сторона звертатиметься до арбітражних установ.