Британія хоче вивести брудні гроші, в тому числі з України і Росії, на чисту воду

Лондон – Британський уряд оголосив плани зміни правил реєстрації компаній, щоб боротися з ухилянням від сплати податків та відмиванням грошей. Головні наміри полягають у тому, щоб були відомі імена справжніх власників. Плановані зміни є частиною міжнародних намагань зробити бізнес більш прозорим.

Зараз ще не відомо, коли точно будуть запроваджені нові правила, але вони можуть мати наслідки також і для українських підприємців, які використовували зареєстровані у Британії компанії.

Активісти кампанії боротьби з міжнародною корупцією і проти відмивання грошей давно вказують, що британські закони надто поблажливі до потенційних зловмисників. Процеси глобалізації, а також комп’ютеризація фінансової і банківської системи створили можливості миттєвого перекидання величезних грошей з країни в країну.

Так звані «брудні гроші» шукають місця там, де їх можна сховати. Британський міністр з питань підприємництва Вінс Кейбл оголосив про серйозні наміри Лондона взятися за те, що урядовець в інтерв’ю британським ЗМІ назвав «темними сторонами капіталізму».

«У цій країні зареєстровані три мільйони компаній. Ми зможемо з’ясувати, хто причетний до них, і хто ними керує. Хоча переважна більшість підприємств у Британії чесна і вони продуктивно працюють, ми також маємо і людей, які намагаються сховатися, які ухиляються від сплати податків, причетні до відмивання грошей і навіть до фінансування тероризму», – сказав міністр.

Нові правила зокрема вимагатимуть, щоб були вказані імена людей, які володіють понад 25% компанії, або осіб, які так чи інакше керують компанією. Також запропоноване скасування так званих «фізичних» акцій, якими можна володіти, не розкриваючи власника.

Оскільки Британія стала величезним міжнародним фінансовим центром, зміна правил ведення бізнесу матиме глобальні наслідки.

Українські таємниці

Наприклад, українські журналісти, які розслідували справу «вишок Бойка», за новими правилами реєстрації, можливо, довідалися б, хто насправді володів зареєстрованою у Британії компанією Highway Investment Processing LLP, яка починаючи від 2011 року продала українській державній компанії
«Чорноморнафтогаз» платформи для морського буріння та інше устаткування на майже мільярд доларів.

Колишній міністр енергетики Вадим Бойко категорично відкидав припущення, що британська компанія-прокладка була лише інструментом відмивання відкатів за устаткування, яке, на думку критиків, було придбане за завищеними цінами.

Попри оголошені розслідування ті звинувачення не були підтверджені у жодному суді, а компанія Highway Investment Processing LLP так і залишилася таємницею з невідомими власниками.

Світлана Барнс, видавець лондонського бізнес-журналу Ukraine Business Insight, каже, що наміри британського уряду пов’язані також і з теперішніми подіями в Україні.

«Є певний тиск на Європу і в тому числі на Британію та Лондон як фінансовий центр. Я думаю, що Британія відчуває тиск з боку Європи, України стосовно санкцій проти Росії і того, що ще може зробити британський уряд, щоб зупинити російську агресію. Можливо, це і є один із тих кроків, де Лондон показує, що хоче стати на дорогу чесності та прозорості і небажання приймати брудні корумповані гроші з таких країн, як Україна чи Росія», – сказала Світлана Барнс Радіо Свобода.

Наразі пропозиції Лондона залишаються планами. Коли вони будуть запроваджені ще не відомо, а одна із затримок полягає у консультаціях із так званими «заморськими територіями» Британії – такими як Британські Віргінські острови, Джерзі, Ґернзі та іншими, що стали центрами офшорної фінансової індустрії.

Колишній головний економіст консалтингової компанії McKinsey Джеймс Генрі вважає, що в міжнародних офшорах тепер заховані близько 32 трильйонів доларів, що перевищує ВВП США та Японії, разом узятих.

Згодом стане зрозуміліше, наскільки радикально Британія готова взятися за боротьбу з темними сторонами цієї індустрії.