Польща виділила на лікування поранених майданівців понад мільйон євро

Поранених на київському Майдані лікують у польському шпиталі МВС. Їх відвідала Анна Коморовська

Варшава – У польських шпиталях та реабілітаційних центрах продовжують лікувати українців, поранених на київському Майдані. Люди з особливо тяжкими травмами перебуватимуть у Польщі ще протягом півроку. За попередніми підрахунками, польська держава вкладе у лікування поранених понад мільйон євро. Загалом, упродовж двох останніх місяців, польські медики рятували життя й здоров’я понад 120 активістів Майдану. Людей лікують у шпиталях Варшави, Кракова, Вроцлава, Катовиць та в інших містах країни.

49-річний Іван Буката, будівельник із Теребовлі, у Варшаві перебуває з 1 березня. Тут йому загоюють важкі опіки, які він отримав на Майдані 20 лютого. Пан Іван зворушений великою терплячістю та увагою як польського медперсоналу, так і численних волонтерів, які допомагають пораненим з України.

«Ставлення до нас простих людей дуже привітне. Як тільки дізнаються, що ми з України, з Майдану, то відразу прихильно до нас ставляться. Запитують нас – як там, що там? Вони, так як і ми, дуже негативно ставляться до теперішньої Росії, бо добре розуміють, що якщо Україна не вистоїть, то наступною може бути Польща», – розповідає він.
Як тільки дізнаються, що ми з України, з Майдану, то відразу прихильно до нас ставляться
Іван Буката

Іван Буката говорить про особливу турботу, якою поранених оточили українці Варшави: «Дуже багато приходить українців, практично кожного дня. В перші дні, то по 10, по 8 осіб кожного дня було. Вони з радістю і великою повагою до нас ставляться. Вони нам стільки фруктів-овочів приносили, що ми не знали, що з цим робити. Ми їм дякуємо, а вони кажуть: «Ні, це ми вам дякуємо». Вони нам дякують за те, що ми змогли вистояти в Києві».

Чому поляки допомагають?

Кшиштоф Становський, голова Фонду міжнародної солідарності, – один із організаторів польської акції допомоги пораненим на Майдані. Бажання допомогти учасникам українських протестів він пояснює звичайною людською солідарністю. Каже, що поляки дуже добре пам’ятають, як їм у роки комуністичного режиму допомагали країни Заходу.
«Був такий час, коли ми сиділи по в’язницях, я сам був у в’язниці, і люди нам допомогали. Нам допомагали люди, яких ми не знали. Вони надсилали посилки, листи, вони говорили нам: «Тримайтеся». Вони молилися за нас у якихось далеких церквах, щоб ми вийшли з в’язниць. Сьогодні ми робимо те саме. І це найважливіша причина, чому ми допомагаємо», – зазначив він.
Це було шоком для багатьох пацієнтів, що в Україні Міністерство внутрішніх справ стріляє по них, а в Польщі таке ж міністерство їх лікує
Кшиштоф Становський

Становський пояснює, що рішення про надання допомоги пораненим українцям ухвалила найвища польська влада: «Є рішення президента, прем’єра, уряду, що Польща повинна підтримати лікування поранених. Понад 120 осіб потрапило до польських шпиталів. Найбільше поранених потрапили до лікарні Міністерства внутрішніх справ. Це було шоком для багатьох пацієнтів, що в Україні Міністерство внутрішніх справ стріляє по них, а в Польщі таке ж міністерство їх лікує».

За словами Становського, поранені з України потрапляли до Польщі зусиллями медичної служби Майдану. Проте, наголошує він, жоден із поранених, який опинився на українсько-польському кордоні, користуючись якимись іншими шляхами, не залишився без допомоги польських лікарів. Причому, наголошує польський діяч, це було незалежно від того, мала поранена людина польську візу, чи ні. Становський каже, що загалом його країна вкладе в лікування поранених на Майдані понад мільйон євро. Десятки тисяч євро потрібно вкласти у протезування, адже дехто із поранених залишився без рук чи очей.

Захоплюємося мужністю цих людей – волонтерка


Волонтер Ксенія Каневська поранених відвідує щодня. Говорить, що і для польських лікарів, і для волонтерів опіка над українцями з Майдану стала справжнім іспитом. «Думаю, що для всіх тут нас це був великий екзамен І думаю, що ми всі виграли цю справу, бо ніхто не сподівався, що ми будемо щось таке переживати і наше покоління, волонтери, і лікарі в Польщі, думаю треба це дуже позитивно оцінити», – сказала волонтерка.
Каневська каже, що захоплюється мужністю поранених українців: «Треба сказати, що від них треба вчитися і відваги, і оптимізму. Часто ми дуже втомлені, і лікарі втомлені, Але треба сказати, що це вони психічно нас підтримують, незалежно від того, що сталося. Поранені, а деякі з них ніколи не зможуть працювати , треба сказати, що всі вони хочуть якомога швидше повертатися додому, бо знають, що вони там потрібні».

Слова Ксенії Каневської підтверджує Іван Буката – обгорілий на Майдані будівельник з Теребовлі. Каже, що він і його поранені на Майдані побратими не збираються скиглити. Якщо буде потрібно, твердить Буката, всі вони знову захищатимуть Україну.