Киргизстан визнає «волевиявлення мешканців Криму»

Міністерство закордонних справ Киргизстану заявило сьогодні, що результати «референдуму» про вступ Криму до Росії становлять «волевиявлення більшості населення» півострова, «і це теж об’єктивна реальність, які б полярні оцінки не давались цьому референдумові».

«Тому сьогодні надзвичайно висока відповідальність тих політиків, які взяли долю країни у свої руки в такий складний для неї період. Будь-які ініціативи та дії мають бути спрямовані виключно на збереження крихкого миру і стабільності в Україні і в цьому регіоні в цілому, а силові методи протистояння неприпустимі», – мовиться в заяві.

Водночас, як заявили в МЗС Киргизстану, там і далі дотримуються думки, що «саме непродумані дії і корумпованість колишньої влади України привели до сьогоднішньої кризи і загибелі десятків безневинних людей».

«Киргизстан у своїй новітній історії пережив дві революції. Досвід країни після Квітневої революції 2010 року свідчить про надзвичайну важливість послідовності міжнародних партнерів у своїх намірах і діях, без проведення політики «подвійних стандартів». Киргизька Республіка закликає всі сторони виявляти максимальну стриманість і вирішувати всі спірні питання шляхом мирних переговорів у рамках міжнародного права і Статуту ООН», – мовиться в заяві.

Понад тиждень тому, ще до кримського «референдуму» і анексії Росією Криму, Киргизстан уже виступав із заявою щодо подій навколо України, того разу розкритикувавши як недоречний і неадекватний виступ колишнього президента України Віктора Януковича на прес-конференції в Росії.

Киргизстан дотримується переважно проросійських позицій, зокрема, перервав угоду зі США про транзитну авіабазу для постачання міжнародних сил в Афганістані й натомість має намір віддати її як авіабазу Росії. Бішкек також оголосив про бажання вступати в Митний союз під проводом Росії.