Верховна Рада вимагає від Росії припинити зазіхання на цілісність України

Озброєні люди біля будівлі аеропорту Сімферополя, 28 лютого 2014 року

Київ – Верховна Рада України пропонує ООН розглянути ситуацію, що склалася у Криму. Також український парламент вимагає від Росії припинити зазіхання на суверенітет і цілісність України. Крім того, депутати самі собі скасували пільги.

«Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі», – сказано в постанові парламенту щодо подій у Криму.

Також Верховна Рада вимагає від усіх держав-гарантів – Росії, США, Великобританії – відповідно до Будапештського меморандуму практичними діями підтвердити закріплені в меморандумі принципи: поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Депутати також запросили в Україну спеціальну місію ОБСЄ та Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України усіх національностей і конфесій у Криму та інших регіонах України.

Крім того, український парламент звернувся до Ради безпеки ООН з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем.

Your browser doesn’t support HTML5

Голова ВР АРК Константинов: у Криму новий уряд, референдум у травні


Треба негайно депутатам від Партії регіонів їхати у Крим – Мірошниченко

Водночас голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Володимир Литвин пропонує направити до Криму делегацію від Верховної Ради.

«Робоча група, яка сформована у комітеті, має бути доповнена представниками усіх депутатських фракцій і депутатами, які обрані від Криму або проживають у Криму. І поїхати у Крим, і вести там діалог», – каже Литвин.

Із цією ініціативою погоджується і депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

«Негайно треба депутатам від Партії регіонів їхати у Крим, звертатися до людей тому, що нікого не почують більше, ніж нас», – наголошує Мірошниченко.

Тим часом регіонал Нестор Шуфрич заявляє, що Крим не має наміру відокремлюватись, а хоче лише розширення повноважень автономії. Про це він оголосив з трибуни парламенту у п’ятницю після розмови зі спікером парламенту Криму Володимиром Константиновим. Водночас Шуфрич нічого не сказав про те, що на будівлі парламенту Криму та на інших українських будівлях в Сімферополі і Севастополі повісили російські прапори. Крім того, нічого не було сказано про людей у військовому обмундируванні зі зброєю, які захопили аеропорти в Криму.

Верховна Рада скасувала низку пільг для народних депутатів

Також Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про статус народного депутата України». Скасована низка пільг для народних депутатів, зокрема, виплата матеріальної допомоги депутатам у розмірі 50 відсотків зарплати з урахуванням всіх доплат та надбавок у разі неможливості працевлаштування після завершення терміну повноважень. Вилучені і норми, відповідно до яких, у разі виходу на пенсію народному депутату виплачується грошова допомога в розмірі 12 місячних посадових окладів. Скасовані й виплати матеріальної допомоги на оздоровлення народного депутата. Норму щодо забезпечення народних депутатів житлом замінено нормою, що визначає право на отримання щомісячної компенсації для оренди житла або винайму готельного номера в розмірі, встановленому кошторисом Верховної Ради.

Утім, автор закону про скасування пільг, член парламентського комітету з економічної політики, депутат від УДАРу Віктор Пинзеник визнає, що рішення української економіки не порятує.

«Не думайте, що тут мільярди зекономляться. Але це важливіше з точки зору моралі, бо неприпустимо, коли певна категорія далеко не бідних людей користується особливими преференціями», – зазначив Пинзеник.

Верховна Рада вирішила, наступне засідання проводити у вівторок, 4 березня.

Your browser doesn’t support HTML5

Російські військові оточили Сімферопольський аеропорт