Путін скаржиться Обамі на «радикальну опозицію» в Україні

(архівне фото)

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою в п’ятницю «наголосив на важливості роботи з радикальною опозицією, яка довела протистояння в Україні до вкрай небезпечної межі», повідомила прес-служба Кремля.

Путін також наголосив на необхідності вжити негайних заходів для стабілізації становища, мовиться в повідомленні.

У Державному департаменті США, зі свого боку, про цю ж розмову повідомили, зокрема, що в її перебігу Путін не скаржився на те, що Сполучені Штати втручаються у становище в Україні.

Як розповів про розмову урядовець, який побажав залишитися неназваним, Путін підтвердив, що Росія готова брати участь у процесі втілення угоди, укладеної в Києві між владою і опозицією.

У перебігу розмови також ішлося про необхідність стабілізувати економіку України і повернути її на мирний шлях, сказав урядовець.

За його словами, розмова, в перебігу якої Обама і Путін говорили також про Сирію і про ядерну програму Ірану, протривала понад годину. Яка її частина стосувалася України, не уточнювали.

За повідомленням урядовця, на початку наступного тижня до Києва має прибути заступник державного секретаря США Вільям Бернз, а на початку наступного місяця – помічник держсекретаря Вікторія Нуланд, щоб узяти участь у міжнародних зусиллях для втілення української угоди.

На іншому брифінгу у Вашингтоні, в Білому домі, речник Джей Карні заявив у п’ятницю, що «саме в інтересах Росії є те, щоб Україна не втонула в насильстві і повернулася до стабільності, щоб був зроблений поступ до такого майбутнього України, яке відобразило б волю українського народу».

За словами речника, «дуже важливо, щоб не розглядати це питання як «перетягування канату» за Україну між Сходом і Заходом чи між США і Росією».

Росія часто звинувачує Захід у тиску на Україну і «змушуванні» її обрати проєвропейський вектор розвитку. На Заході ж багато разів звертали увагу, що в той час, як США чи Європейський союз закликають владу й опозицію в Україні до діалогу і співпраці в пошуках виходу з кризи, Росія вдається до конкретних політичних чи економічних важелів тиску на Україну, змушуючи її владу йти на бажані Москві кроки.

Росія стоїть на позиції підтримки влади президента України Віктора Януковича і звинувачує в напруженості останнього часу в Україні тільки «радикалів», «екстремістів» чи «терористів» із лав супротивників його влади, не вбачаючи при цьому ніякої відповідальності цієї влади. Захід натомість, різко критикуючи насильство з обох сторін, складає відповідальність за нього саме на владу України.