Німеччина бажає зняти конфлікт між Росією і Україною – експерт

Зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель (центр) та українських опозиційних лідерів Віталія Кличка (ліворуч) та Арсенія Яценюка (праворуч)

У Берліні відбулася зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель та українських опозиційних лідерів Віталія Кличка та Арсенія Яценюка. Після переговорів із канцлером Німеччини обидва лідери української опозиції заявили про бажання змінити конституційну систему правління в Україні та сформувати проєвропейський уряд. Офіційний речник німецької влади Штефан Зайберт наголосив, що федеральна влада бажала б вести переговори у цій кризовій країн з обома сторонами конфлікту. Після зустрічі з Анґелою Меркель лідери української опозиції також зустрілися з міністром закордонних справ цієї країни Франком-Вальтером Штайнмаєром. Німецьке дипломатичне відомство вітає «амністію» учасників Євромайдану в Києві, але вважає, що головні проблеми – конституційна реформа та розподіл влади в Україні – досі не вирішені.

У Берліні повідомили, що напередодні зустрічі з Анґелою Меркель лідер партії УДАР Віталій Кличко наголосив німецьким журналістам, що він бажає, щоб «Німеччина відігравала провідну роль при розв’язанні української кризи».

«Ми потребуємо негайно великої кількості незалежних спостерігачів в Україні», – заявив Кличко.

Лідер парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк сказав під час прес-конференції після зустрічі з Анґелою Меркель, що опозиція сподівається на допомогу європейських країн при формуванні проєвропейського уряду в Україні.

«Ми налаштовані мати справжній уряд в Україні – не корумпований, а демократичний, проєвропейський. І цей уряд міг би отримати підтримку він наших європейських і західних партнерів та зміцнити наші фінансові позиції», – зазначив Яценюк.

Цього ж дня, під час зустрічі в Берліні німецького президента Йоахіма Ґаука зі спеціальним посланцем Європарламенту в Україні Александром Квасневським, йшла мова про можливість міжнародного посередницького круглого столу між сторонами конфлікту в Україні.

«Дивує, що це Німеччина вдається до інтенсивних кроків щодо України, а не ЄС» – Умланд

Тиждень розпочався фактично з інтенсивного дипломатичного наступу на українську кризу з боку керівництва Німеччини. Що б це могло означати?

Говорячи у Берліні про нинішні переговори Меркель із українськими опозиціонерами, Андреас Умланд, який працює радником у Верховній Раді України, сказав Радіо Свобода: «Можливо, це слід розглядати під кутом зору нещодавнього візиту міністра закордонних справ Штайнмаєра до Москви і, очевидно, йдуть якісь переговори та дипломатія довкола цього всього. Я так розумію, що, можливо, мова йде не лише про внутрішньоукраїнську кризу, а й про конфлікт між Україною і Росією. Я скоріше з цим пов’язую якусь роль цих переговорів, можливо, для Німеччини. А Кличко хоче провідної ролі Німеччини тут, бо у нього є добрі зв’язки в Німеччині і для нього це все рідне. Можливо, його позиція з цим пов’язана. Правда, мене трохи дивує, що Німеччина вдається до інтенсивних кроків щодо України, а не ЄС. Але можливо, це пов’язано якраз із тим, що є якийсь особливий зв’язок між Німеччиною і Росією. Можливо, у зв’язку з цим логічним було б посередництво Німеччини в Україні. Хоча трохи дивує, що якраз Німеччина зараз відіграє таку роль, скоріше, тут мав би бути більш активним Європейський союз. Можливо, це також пов’язано з тим, що ЄС чітко зайняв позицію на користь Євромайдану, а новий німецький уряд ще не позиціонував тут себе досить чітко».

Також відомо, що пізніше, цього тижня, має відбутися зустріч між ЄС та Росією, де обговорюватимуть кризу в Україні.