У вівторок може стартувати новий етап української революції (світова преса)

Західна преса очікує від зустрічі у понеділок лідерів української опозиції – Віталія Кличка та Арсенія Яценюка – з канцлером Німеччини Анґелою Меркель конкретних кроків із мирного врегулювання кризи в Україні. Газети цитують очільника парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсенія Яценюка, котрий заявив перед візитом до Берліна, що вимагатиме від Заходу не слів, а конкретної фінансової допомоги Україні. Оглядачі також не виключають, що вже у вівторок може розпочатися новий етап української революції, якщо Верховна Рада не задовольнить вимог опозиції та Євромайдану щодо повернення до Конституції 2004 року та формування уряду народної довіри. Деякі з видань не виключають, що ув’язнений лідер опозиції Юлія Тимошенко може очолити Євромайдан і навіть уряд народної довіри, бо цього бажає й Москва.

Впливова американська The New York Times вважає, що умови нестійкого перемир’я між владою та Євромайданом в Україні є настільки крихкими, що вже у вівторок, при спробі парламенту розглянути пропозицію президента Януковича щодо нового глави уряду, ситуація може змінитися і протистояння перейде у нову фазу. Газета також вважає, що «політичні позиції президента Януковича тануть, допоки він намагається якось перечекати українську кризу».

Австрійська Die Presse інформує, що напередодні від’їзду до Берліна для зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, глава парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що вимагатиме від Меркель – як одного із лідерів Заходу – не просто слів, а конкретної фінансової допомоги Україні та реальних кроків для подолання кризи в Києві.

Німецька Bild цитує європейського парламентаря та однопартійця канцлера Німеччини, Ельмара Брока, котрий наголошує, що зустріч Анґели Меркель з Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком у Берліні означає, «наскільки активно німецька влада бере участь у посередництві в українському конфлікті». Брок також переконаний, що «необхідно зробити все можливе, щоб поставити Україну на шлях правової держави».

Польська Rzeczpospolita звертає увагу на те, що українська опозиція оголосила у неділю на Євромайдані про формування альтернативного уряду народної довіри, котрий має підписати угоду про асоціацію з ЄС разом зі звільненням усіх політичних в’язнів, із Юлією Тимошенко на чолі. Газета цитує тут главу парламентської фракції «Батьківщини», Арсенія Яценюка, котрий наголосив у неділю на Євромайдані, що Юлія Тимошенко має бути негайно звільнена і в країні повинні пройти позачергові президентські вибори.

Російська «Независимая газета» попереджає, що перемир’я у протистоянні в Україні може закінчитися вже у вівторок-середу, коли революція в державі може перейти у нову фазу. Все залежить від того, як прогнозує видання з Москви, куди направить розвиток політичної ситуації Верховна Рада. Якщо парламент у вівторок-середу не задовольнить вимог Євромайдану про негайне повернення до Конституції 2004 року, то, не виключає російська газета, може початися новий етап протистояння. Тут також висловлюється думка про можливий варіант, коли на чолі Євромайдану виразником його інтересів може стати Юлія Тимошенко, котра в останні дні «творить заголовки» поточної політики. Окрім того, як ідеться у статті російського видання, Тимошенко є чи не єдиною компромісною постаттю на сьогодні, котра може задовольнити на чолі уряду в Києві той же Кремль. Оглядачі не виключають, що питання про звільнення Юлії Тимошенко може виринути цього тижня, під час консультацій між ЄС та Росією на тему України.