Півмільйона доларів за золото зимової Олімпіади в Сочі

Перемога на зимовій Олімпіаді в російському Сочі – це не лише світова слава для спортсмена, але й чимало країн пропонують своїм потенційним переможцям значні грошові винагороди за кожну завойовану тут олімпійську нагороду, і навіть за місце у першій заліковій вісімці. Є країни, які готові заплатити за золоту медаль понад півмільйона доларів. Хоча, як кажуть самі олімпійці, найприємніше – це перемога.

Хоча багато із обіцяних урядами країн високих грошових винагород для своїх спортсменів за медалі з олімпійського зимового Сочі є лише теоретичними. Бо, насправді, для багатьох спортсменів із країн, де зимові види спорту дуже слабо розвинуті, ці шанси просто нульові.

Скільки країни платять за золоті медалі



Наприклад, найбільші грошові винагороди за медалі Сочі пропонує Азербайджан. Баку посилає на зимову Олімпіаду всього чотирьох спортсменів, але, як сказали самі керівники азербайджанського спорту Радіо Свобода, жоден з їхніх атлетів не має навіть мізерних шансів, щоб піднятися на олімпійський подіум. Хоча влада країни обіцяє за золоту медаль, коли її раптом завоює представник Азербайджану, аж 510 тисяч доларів США. За срібло в Сочі Баку готовий виділити атлету 255 тисяч доларів, а за бронзу – 130 тисяч.

У сусідній Вірменії винагороди скромніші, за золото обіцяють 30 тисяч доларів, за срібло – 25 тисяч, а за бронзу – 10 тисяч доларів. Нагадаю, що ні Азербайджан, ні Вірменія не виграли на минулій зимовій Олімпіаді у канадському Ванкувері нічого.

Казахстан, котрий здобув лише одну олімпійську нагороду у Ванкувері, зобов’язався винагородити золотого медаліста Сочі сумою у 250 тисяч доларів, срібного – 150 тисяч, а бронзового та того, хто завоював четверте, п’яте чи шосте місце (особливо у лижних гонках) – сумою у 75 тисяч доларів США.

Багатші країни – менші суми винагород за олімпійські медалі

Україна й Білорусь обіцяють спортсменам по 150 тисяч доларів за золото зимового Сочі, 75 тисяч – за срібло, а за бронзу – 50 тисяч доларів. Щоправда, Білорусь мала у Ванкувері аж три медалі, Україна – жодної.

Медалісти країни-організатора цієї зимової Олімпіади, Росії, отримають від держави за золото 113 тисяч доларів, за срібло – 71 тисячу, а за бронзу – 42 тисячі доларів. Хоча атлети Росії здобули у зимовому Ванкувері 15 медалей, і три з них – золоті, це найменше золотих медалей для росіян від початку їхніх самостійних виступів на зимових Олімпіадах після розвалу СРСР. Росія виставила свою окрему команду в Ліліхаммері (Норвегія) у 1994 році.

США пропонують трохи скромніші премії за медалі своїм олімпійцям у Сочі. За золото, завойоване тут, американці отримають 25 тисяч доларів, за срібло – 15 тисяч, за бронзу – 10 тисяч доларів.

Німеччина обіцяє своїм переможцям у Сочі 20 тисяч доларів, а за найнижче платне місце тут, восьме, – лише 2 тисячі доларів.

Канадський олімпійський комітет повинен заплатити своєму спортсменові за золото Сочі 9 тисяч доларів США, за срібло – близько 7 тисяч і за бронзу – понад 4 тисячі доларів.

Багато країн, і серед названих тут, платять великі суми за олімпійські перемоги своїм спортсменам не лише на зимових Олімпійських Іграх, але й виділяють їм за успіхи в літніх Олімпіадах десятки тисяч доларів та розкішні автомобілі, квартири, як це зробили Азербайджан, Таджикистан та інші пострадянські країни за результатами виступів своїх атлетів під час літньої Олімпіади 2012 року в Лондоні.