«Вишеградська четвірка» стурбована подіями Україні

Угорщина – Надзвичайний саміт прем’єр-міністрів «Вишеградської четвірки» з приводу політичної кризи в Україні затягнувся 29 січня у Будапешті до пізнього вечора. Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина вкрай стривожені непрогнозованим розвитком подій у сусідній країні. Побоюючись того, що ситуація в Україні може вийти з-під контролю, глави урядів «Вишеградської четвірки» домовились про термінову зустріч міністрів внутрішніх справ цих країн найближчим часом.

Ідея проведення надзвичайного саміту країн «Вишеградської четвірки» виникла спонтанно у середу на двосторонній зустрічі між главами урядів Угорщини й Польщі. Після двосторонніх переговорів з польським колегою Дональдом Туском у рамках офіційного візиту прем’єр Угорщини Віктор Орбан зробив заяву щодо України.

«До останнього часу євроінтеграційні кроки України напряму не стосувалися угорців і безпосередньо не впливали на наше життя. Але актуальні події в сусідній Україні свідчать, що це помилка. Хаос та загроза анархії вже досягли й угорського кордону. Справа, отже, набула серйозного обороту, і через те є потреба спільно з Польщею започаткувати ініциативні кроки. Я радий тому, що сьогодні ввечері до нашої наради приєднаються решта очільників урядів «Вишеградської четвірки».

ЄС мав би діяти послідовно – Туск

На саміті польський прем’єр Дональд Туск закликав Євросоюз послідовно діяти в питанні вирішення політичної кризи в Україні, оскільки це безпосередньо пов’язано з євроінтеграційними прагненнями України та політикою ЄС у цьому питанні. На його думку, Європі не можна повертатися спиною до України через те, що там виникла криза. Глава кабміну Польщі закликав європейських політиків шукати прийнятний і безпечний для українців політичний розвиток ситуації, що склалася. Разом з тим, на думку Туска, «Вишеградській четвірці» слід бути готовою до будь-якого сценарію розвитку подій в Україні.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо наголосив, що у спільному комюніке сторін він вважає найважливішим пунктом засудження насильства між протидіючими в Україні силами, адже воно перекриває шляхи до політичної і суспільної згоди. Роберт Фіцо також підтримує заклик «Вишеградської четвірки» щодо ведення діалогу між легітимно обраними органами влади та парламентською опозицією, а не з радикальними силами, які загрожують цьому процесу. Словацький прем’єр також привітав наміри четвірки підтримувати розвиток громадянського суспільства в Україні, розбудову демократичних інституцій.

Щойно призначений на посаду глави кабміну Чехії Богуслав Соботка подякував угорській стороні за організацію, як він наголосив, корисної та актуальної зустрічі країн «Вишеградської четвірки», де керівники урядів могли обмінятися думками й ухвалити спільну заяву щодо подій в Україні. Соботка зазначив, що країни четвірки домовилися закликати конфліктуючі в Україні політичні сили до мирного діалогу. Він також повідомив, що «Вишеградська четвірка» спільно фінансуватиме навчання українських студентів у країнах Європейського союзу.

На саміті угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан висловив спільну впевненість сторін, що криза в Україні вирішиться мирним способом, однак зауважив, що цього наразі ніхто не гарантує.

«Умотивованим кроком слід вважати зустріч міністрів внутрішніх справ четвірки. А в Угорщині я вже віддав розпорядження керівнику МВС про створення оперативного штабу, щоб підготувати країну на випадок, якщо в Україні ситуація розвиватиметься не в сприятливому напрямку... Все, що відбувається в сусідній Україні, діється на кордонах наших країн, тому треба пильно стежити за розвитком подій і серйозно поставитися до цієї ситуації», – зазначив Віктор Орбан.