Сочі: обдурені трудові мігранти

Робітники з різних регіонів Росії, котрі прибули на олімпійські будови Сочі

Тисячі робітників поїхали до російського Сочі з надіями заробити на будівництві об’єктів зимової Олімпіади. Однак хаотичні темпи будівництва стали свого роду золотим дном для підставних фірм-одноденок, котрі, користуючись безладом, просто обібрали наївних робітників.

Без грошей, із боргами приїхав Євген Подрезов до Сочі два роки тому з рідного Ростова, щоб підробити на будівництві олімпійських новобудов. Однак те, що здавалося б могло бути доброю нагодою для заробітку, затягло Євгена у ще більші борги. 28-річний Подрезов так і не зміг отримати зароблені ним у Сочі гроші. І чим довше він намагався виявити причини невиплати йому зарплати, тим плутанішою виявилася історія.

Євген Подрезов, жертва обману на будівництві в Сочі

Зареєстрована, ймовірно, у Томську, в Сибіру, приватна будівельна компанія, на яку Євген працював у Сочі, загадковим чином ліквідувалася. Людина, відома як її генеральний директор, виявилася просто посередником. Потім і цей суб’єкт зник. Вся будівельна бригада у складі понад 100 робітників опинилася у безвиході. За словами Євгена Подрезова, всім членам його бригади заборговано понад три мільйони рублів, чи понад 100 тисяч доларів США.

Інший робітник, Роман Кузнєцов із Оренбурга, у відчаї від втрати своєї зарплатні на знак протесту зашив у жовтні минулого року свого рота.

Тисячі жертв олімпійського Сочі

Поки осідає курява суєти з підготовки до зимової Олімпіади 2014 року в Сочі, подібні сумні розповіді можна чути все частіше. Величезні суми виділені на будівництво, разом із жорсткими термінами здачі об’єктів, стали золотим дном для фірм-одноденок, котрі жорстоко обдурили тисячі людей. Ті, хто приїхав на будови олімпійського Сочі з усією Росії та сусідніх країн, а це десятки тисяч трудових мігрантів, котрі мріяли заробити на життя, чимало з них стали жертвами злочинних схем і корупції.

Деякі, на кшталт Євгена Подрезова і Романа Кузнєцова, росіяни, але багато з них іноземці, котрим часто після завершення робіт не лише не видали зарплати, але й поспішно депортували їх із Росії.

ФОТО: Семен Симонов, директор організації «Міграція і закон» у Сочі

Семен Симонов, директор організації «Міграція і закон» у Сочі

Семен Симонов, директор сочинського підрозділу неурядової організації «Міграція і закон», котра підтримує мігрантів із Центральної Азії, сказав Радіо Свобода, що це торкнулось тисячі людей, котрі приїхали на будівництва до Сочі. «Зараз, коли вже все збудовано, вони почали позбуватися від заробітчан. Їм не платять зарплату. По-друге, їх депортують або ж чинять на них тиск, щоб вони самі поїхали звідси, навіть якщо у них з документами все гаразд», – зазначає Симонов.

За його словами, з того часу, як його організація розпочала свою роботу в липні, вона отримала тисячі звернень за юридичною підтримкою, більшість – від іноземних мігрантів. Правник Олександр Попков, представник інтересів робітників у Сочі, каже, що складно оформити справу і довести факт порушення, коли компанії використовують посередників, «як матрьошки в матрьошках».

48-річний Бахшило Бозоров із Узбекистану кілька років працював у Росії і прибув до Сочі навесні минулого року. Попрацювавши два місяці в готелі Олімпійського селища, він звільнився після того, як його працедавець – приватна московська фірма – не заплатила йому половини його зарплати.

Бозоров звернувся по допомогу до Симонова. Та змушений був виїхати з Сочі на час Олімпіади, бо боявся переслідування і навіть депортації, що могло б призвести до 5-річної заборони на в’їзд до Росії, незважаючи на наявний у нього діючий дозвіл на працю. Перед від’їздом звідси він сказав Радіо Свобода: «Багато людей були вислані. Один із робітників, з яким ми працювали тут, був висланий позавчора і вже відлетів. Якраз тому ми боїмося бути тут».

На кінець 2013 року тисячі мігрантів були затримані і багатьох депортували, частина з них залишилася без зарплати. Інші пішли у підпілля, а багато вирішили виїхати завчасно.

Матеріал готували Tom Balmforth і Василь Зілгалов