Дніпропетровський Євромайдан провів «день у масках і касках»

Your browser doesn’t support HTML5

Дніпропетровський Євромайдан «у масках і касках»

Дніпропетровський Євромайдан у суботу організував народне віче під гаслом «Мобілізація проти диктатури». Координатори акції закликали провести цей день «в масках і касках»: сотні людей прийшли на площу в карнавальних і медичних масках, будівельних та мотоциклетних шоломах, а також одягли на голови відра, друшлаки, кошики тощо.

Таким чином, за словами учасників акції, вони протестували проти «драконівських законів, спрямованих на згортання демократії в Україні».

Як зазначив координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко, закони, ухвалені Верховною Радою й підписані президентом України, – це «маячня», і люди не повинні боятись сказати владі про це.

«Ми придбали декілька сотень масок, і кожен охочий може підійти, взяти маску й надягти на обличчя, продемонструвавши, що закони, ухвалені владою, – антинародні. Вдягти маску і сховати обличчя заради свята – яке ж це порушення? Велосипедист їде в шоломі задля безпеки – це є порушення? Таким чином люди показують своє ставлення до того, що відбувається в країні, тим самим показують: ми не боїмося. Ми вже забули, як це – боятись», – сказав Радіо Свобода Віктор Романенко.

Дніпропетровські євромайданівці також влаштували ходу центральними вулицями міста. Вони тримали в руках плакати з написами «Дніпропетровськ проти диктатури» і скандували: «Зека геть!», «Конституція!», «Слава Україні!».

Хода завершилась на Європейській площі. Там активісти влаштували міні-флешмоб, піднявши догори засвічені ліхтарики та мобільні телефони, а також послухали різдвяні та гайдамацькі пісні у виконанні гурту мандрівних дяків «Вертеп».

У суботу керівництво дніпропетровського Євромайдану оголосило «загальну мобілізацію» для поїздки до Києва на недільне віче й збирало пожертви на потреби Майдану.