Янукович перейшов у наступ (європейська преса)

Європейські газети вважають, що «побиття Юрія Луценка, жорсткі судові вироки групі осіб за наміри підірвати пам’ятник Леніну в Києві, тиск на Євромайдан у Харкові – свідчать про те, що президент Янукович перейшов у наступ» проти учасників масових протесті в Україні. Відомі західні політики також вважають, що Віктор Янукович свідомо планував «не підписувати угоду з ЄС, а справою Тимошенко дезорієнтував Брюссель та примусив президента Росії Путіна до поступок». Деякі представники української опозиції вважають, що Заходу не можна санкціями припиняти діалогу з владою Януковича, а слід, насамперед, чітко вимагати від його влади «участі всіх опозиційних лідерів у наступних президентських виборах 2015 року». Газети також коментують відмову російським посольством у Києві американському журналістові з Радіо Свобода Дейвідові Саттеру у поверненні до Москви.

Польська Rzeczpospolita констатує, що президент України Віктор Янукович «ігнорує Майдан» і «перейшов у наступ» проти учасників масових протестів. Це, на думку оглядача з Варшави Анджея Белецького, підтверджують останні події в Україні, включно з кривавим побиттям Юрія Луценка, суворим вироком групі осіб за змах на пам’ятник Леніну, репресіями і тиском на євромайданівців у Харкові. Видання цитує виступ 12 січня на Євромайдані у Києві незалежного українського олігарха Петра Порошенка, котрий заявив, що «ця кров приведе Януковича і його кліку до тюрми». Видання з Варшави також цитує одного з відомих польських політиків і чільного члена польського парламенту Влодзімежа Цімошевіча, котрий вважає, що президент Янукович «ніколи не мав намірів підписувати угоду про асоціацію з ЄС, а справою Юлії Тимошенко намагався підтримувати рівень переговорів з Брюсселем та примусити Володимира Путіна піти на поступки». Тут також наведена думка українського опозиційного депутата з «Батьківщини» Миколи Княжицького, котрий вважає, що Захід «повинен підтримувати діалог із президентом Януковичем, а пріоритетом для Брюсселя мусить бути вимога про допущення до президентських виборів всіх опозиційних лідерів».

Московська «Независимая газета» оприлюднює критичні думки експертів про неготовність української опозиції до виборів президента, котрі наближаються. Тут висловлюються міркування про необхідність розробки головними опозиційними силами «системи дублерів», котра б сприяла подоланню намірів влади «зняти з перегонів тих, хто становить для неї реальну загрозу».

Лондонська Financial Times наголошує, що «уперше з часів Холодної війни американському журналістові заборонили в’їзд до Росії». Газета має на увазі те, що російське посольство у Києві повідомило консультанта і журналіста Радіо Свобода, відомого американського журналіста Дейвіда Саттера, про заборону йому в поверненні до Москви. Газета з Лондона вважає, що це сталося, ймовірно, з подачі служб безпеки Росії, бо Дейвід Саттер довго працював у Москві як кореспондент відомих західних газет і є автором критичних щодо президента Путіна книг, перекладених також і російською мовою.

Російська «Комерсант» оприлюднила рішення Таганського суду Москви від 29 листопада 2013 року про видворення Дейвіда Саттера з Росії на підставі подання Федеральної міграційної служби Російської Федерації та «за порушення міграційного законодавства». Видання також нагадує, що у 2011 році Москва заборонила в’їзд до Росії британському журналістові Люку Гардінґу, а у 2012-му – відразу двом українським журналістам, Сергію Шевченкові та Олегові Хоменку. Оглядачі також дивуються подібним суперечливим рішенням російської влади, яка нібито намагалася останнім часом поліпшити свій імідж перед зимовою Олімпіадою в Сочі.