Влада посилює ДАІ для блокади Євромайдану?

Майдані Незалежності у новорічну ніч, 1 січня 2013 року

Київ – Для чого міністр внутрішніх справ наказав посилити ДАІ у Києві та області спецпідрозділами? У прес-службі відомства пояснюють, що спецпризначенці займуться суто профілактикою аварій на дорогах. Водночас у профільних комітетах Верховної Ради нічого не знають про посилення аварійності, яке було б підставою для таких дій. В парламентській опозиції появу спецпідрозділів у складі ДАІ вважають одним із пунктів плану влади щодо придушення Євромайдану.

Державтоінспекцію на Київщині посилюють загонами спецпризначененя, які будуть патрулювати всі дороги регіону впродовж усього січня, повідомляє прес-служба департаменту ДАІ МВС України.

«З 1 по 31 січня групи спеціального загону ДПС особливого призначення здійснюють оперативно-профілактичне відпрацювання Київської області та міста Києва. Заходи проводяться для активізації профілактичної роботи, спрямованої на запобігання аварійності, зниження тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод та протидії протиправним проявам, пов’язаним з використанням транспортних засобів», – повідомляє прес-служба Державтоінспекції. За її даними, рішення про посилення ДАІ Києва та області ухвалив особисто голова МВС Віталій Захарченко, який 30 грудня видав наказ про це.

У відомстві запевняють, що діяльність таких груп спецпризначення покликана зробити дороги більш безпечними. Проте прес-служба ДАІ не пояснює, чи пов’язане таке рішення з подіями Євромайдану.

Тим часом активісти тих протестів, які нині тривають в Україні, кажуть, що Державтоінспекція почала тиснути на них – викликаючи їх до себе на бесіди.

Зокрема, один з учасників Автомайдану Андрій Радич написав у соцмережах, що до нього приходив додому, а потім телефонував інспектор ДАІ, нібито через те, що він не зупинився на вимогу державтоінспектора 29 грудня на Оболоні в Києві (звідки вирушав автопробіг на резиденцію президента Віктора Януковича «Межигір’я»).

І громадські активісти, і опозиційні політики впевнені, що посилення ДАІ спецзагонами – це один із низки заходів чинної влади, які спрямовані проти Євромайдану.

Ще один такий крок влади, і вийде не 20%, а половина киян – Кубів

Таку думку, зокрема, висловив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Степан Кубів.

Заблокований урядовий квартал, туди зігнано автобуси зі спецпідрозділами. Чи бачимо ми загрозу? Ні! Бо Майдан нині – загальнонародний. Жодні спецпідрозділи не зможуть нічого зробити
Степан Кубів
«Ви розумієте, тут працюють спеціальні люди, спецпідрозділи. Щоправда, якість їхньої роботи – на рівні працівників колгоспу радянських часів, – зазначає він. – Ми бачимо, що заблокований урядовий квартал, туди зігнано автобуси зі спецпідрозділами, для їхнього поселення залучені ресурси профспілкових та інших баз відпочинку. Чи бачимо ми загрозу? Ні! Бо Майдан нині – загальнонародний, – наголошує депутат. – І якщо влада зробить ще хоч один крок, такий, як стягування до столиці та використання «Беркуту» в листопаді-грудні минулого року, то на Майдан вийде не 20% киян, а половина. І жодні спецпідрозділи не зможуть нічого зробити».

Степан Кубів наголошує, що МВС та ДАІ мають зосередитися на безпеці дорожнього руху та на боротьбі зі злочинністю, а не на виконанні замовлень влади щодо протидії мирним протестам.

Водночас член парламентського комітету з національної безпеки та оборони свободівець Юрій Сиротюк запевняє, що київська міська влада у четвер озвучила перед силовиками план блокади Євромайдану. І посилення спецпідрозділами Державтоінспекції – лише один елемент цього плану, вважає Юрій Сиротюк.

Голубченко особисто заявив: у разі, якщо яка-небудь компанія візьметься за вивезення сміття з Майдану, – втратить і можливість вести бізнес у Києві, й сам бізнес
Юрій Сиротюк
«Мені не відомо про якийсь сплеск порушень правил дорожнього руку, який вимагав би появи спецпідрозділів у складі Державтоінспекції. Водночас я отримав від працівників СБУ інформацію про сьогоднішню нараду силовиків та керівництва Київської міської державної адміністрації. На ній, як мені повідомили, в. о. голови КМДА Анатолій Голубченко особисто заявив: у разі, якщо яка-небудь компанія візьметься за вивезення сміття з Майдану, – втратить і можливість вести бізнес у Києві, й сам бізнес, – розповів Сиротюк. – Так само всерйоз обговорювали плани відключити центр Києва від освітлення та опалення під приводом заборгованості однієї з комунальних служб перед Київенерго. А ще спецназ, який посилив ДАІ, отримав вказівку не пропускати у центральну частину Києва жодного вантажного авта з провізією, водою та дровами. Але працівники СБУ та міліції не хочуть цього робити. Всі відмовилися підписуватися під злочинними вказівками – їх роздавали усно».

Юрій Сиротюк пояснює це тим, що ніхто особисто не хоче брати на себе відповідальності за такі дії, розуміючи, що вони є злочинними. На його думку, попередити блокування владою шляхів та комунікацій у столиці можна лише за допомогою публічного розголосу.

І Сиротюк, й інші представники опозиції та частина експертів переконані, що поява у складі ДАІ спецпідрозділів є порушенням закону. Тим часом опозиціонери та активісти Євромайдану говорять про численні факти, коли ДАІ без пояснень зупиняє транспорт з продовольством чи дровами, який прямує до центру столиці, забирає права у водія та передає справу до суду.