Переговори Євромайдану і Януковича – як вихід із кризи

Київ – Українська громадськість готова до діалогу, але за умови, що він буде в прямому ефірі, і що в ньому візьмуть участь і президент Віктор Янукович, і опозиція, і громадські представники Євромайдану. Між тим, ні президент, ні громадськість не взяли участі у п’ятничному засіданні круглого столу щодо пошуку виходу з політичної кризи. В опозиції наголошують, що відтепер жодне важливе питання в Україні неможливо вирішити без громадськості.

Для виходу України з політичної кризи потрібні переговори між владою, опозицією та громадськістю, і відбуватися вони мають у прямому ефірі – такі вимоги висунули представники Громадської ради Євромайдану в своєму маніфесті, який вони оприлюднили 20 грудня.

На думку авторів маніфесту, метою переговорів має бути вирішення системної кризи, а не лише заміна прізвищ у владі.

«В Україні за 20 років відбулося три революції. Їхні вимоги частково виконувалися. Але ми не отримали оновленої, європейської України з ринковою економікою. Нині в переговорах має брати участь громадськість, яка підтримує Євромайдан, – нарівні з владою та опозицією. Адже опозиція завжди має на меті замінити собою владу. Ми маємо на меті змінити країну», – сказав член Громадської ради Євромайдану, правозахисник Володимир Чемерис.

Your browser doesn’t support HTML5

Круглий стіл щодо політичної кризи - без громадськості та Януковича


Кравчук: «Я спробую організувати переговори молоді Євромайдану і Януковича»

Представники громадської ради Євромайдану висловили підозру, що політики намагаються усунути їх від переговорів, про що свідчить склад круглих столів. Автори маніфесту закликають інші громадські організації, які представлені на Євромайдані або ж підтримують його, долучатися до його Громадської ради. На сьогодні у ній представлено понад 20 організацій.

Втім, круглий стіл, ініційований колишніми президентами України для виходу з політичної кризи, проходив у п’ятницю без участі громадських активістів, не було на ньому і президента України Віктора Януковича.

Однак співорганізатор круглого столу Леонід Кравчук пообіцяв зробити все для того, щоб президент і люди з Євромайдану сіли за один стіл.

«Представники молоді з Майдану звертаються до мене, вони кажуть, що хочуть переговорів без посередників, напряму з президентом Віктором Януковичем. Я відповів їм, що спробую це організувати», – зазначив Кравчук.

Депутат від УДАРу Віктор Чумак, який прийшов на цей круглий стіл, зазначив, що в Україні змінилися ролі: тепер влада має турбуватися про те, щоб народ її чув та довіряв їй, а не навпаки.

Політики в цій країні вже не є головними у вирішенні важливих питань. Бо виросло громадянське суспільство
Віктор Чумак
«Якщо ми не відновимо довіри до влади (а це можливо тільки завдяки чесному діалогу), то ми ніколи не збудуємо нормальної держави. І головне: політики в цій країні вже не є головними у вирішенні важливих питань. Бо виросло громадянське суспільство, без діалогу з яким нічого не можливо збудувати. Це дуже сильна група зацікавлених людей, які впливають і впливатимуть на розвиток країни», – наголосив опозиціонер.

Арбузов пообіцяв пояснювати дії уряду

Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, який долучився до круглого столу, зауважив, що частина українців незадоволена діями влади через те, що не розуміє мотивів відкладення асоціації з ЄС та укладання нових угод із Росією. Він пообіцяв, що уряд буде детально аргументувати й пояснювати свої дії.

«Маємо два завдання: по-перше – пояснити причини наших дій, а по-друге – продемонструвати, що ми не відмовилися від курсу на європейську інтеграцію».

22 грудня в неділю опозиційні лідери закликали українців зібратися на Народне віче на майдані Незалежності, щоб спланувати подальші дії української громадськості та Євромайдану зокрема. Тим часом позитивні оцінки громадської активності українців продовжують лунати в ЄС. Президент Литви, яка нині головує в Європейському союзі, Даля Ґрібаускайте заявила у п’ятницю в Брюсселі, що той факт, що керівництво України відкинуло підписання угоди про асоціацію з ЄС, має тепер «дуже чітке історичне значення».

Ми, європейці, здобули український народ на своєму боці, і тепер український народ сам вирішує своє майбутнє
Даля Ґрібаускайте
«Ми, європейці, здобули український народ на своєму боці, і тепер український народ сам вирішує своє майбутнє», – заявила Даля Грібаускайте, виступаючи на підсумковій прес-конференції після засідання Європейської ради.